A vártnál ijesztőbb eredményekre jutottak a zikavírus kapcsán

A zikavírus elterjedtsége és hatása szélesebb körű, mint ahogy azt előzetesen feltételeztük - mondták amerikai egészségügyi tisztviselők. Közölték: a vírus elleni első kísérleti védőoltás szeptemberben lép tesztelhető fázisba.

Anne Schuchat, az amerikai járványügyi hivatal (CDCP) igazgatóhelyettese egy washingtoni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a vírust hordozó egyiptomi csípőszúnyog több amerikai államban van jelen, mint ahogy azt korábban gondolták. Hozzátette: sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amire eredetileg számítottak.

Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) igazgatója a Fehér Ház egyik tájékoztatóján azt mondta, a zikavírus elleni első tesztoltás szeptemberre készül el. Hozzátette, nem akar „vészmadár lenni”, de a legutóbbi felfedezések azt mutatják, hogy a zikavírus rendkívüli károsodásokat okozhat a magzatok agyában. Emellett megemlítette, hogy felnőtteknél ritka neurológiai problémák kialakulásáról érkeztek jelentések.

Fauci úgy vélte, hogy a zikavírus elleni küzdelemhez jelenleg elérhető 589 millió dollárral csupán átmenetileg tudják féken tartani a betegséget, és ez az összeg nem elegendő arra, hogy alapos munkát végezzenek.

A Barack Obama amerikai elnök vezette kormányzat az Ebola-járvány elleni küzdelemre szánt keretösszegből csoportosít át forrásokat a zikavírus elleni harcra, ez azonban csupán az amerikai kongresszustól kért 1,9 milliárd dollár töredéke.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok által terjesztett kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat. A megbetegedés tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, a láz, a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Kapcsolódók

Kimaradt?