banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kilencezer katonát vezényelnek ki a szúnyogok ellen Kubában

Raúl Castro kubai vezető hétfőn felszólította országa lakosságát, hogy segítsenek a feladattal megbízott 9000 katonának és 200 rendőrnek a zikavírust terjesztő moszkitók kiirtásában.

„Szükséges, hogy minden egyes kubai állampolgár személyes ügyének tekintse a küzdelmet” – írta Castro a kubai nemzetnek szóló közleményében a zikalázzal kapcsolatban. „A forradalmi fegyveres erők több mint 9000, aktív vagy tartalékos szolgálatban lévő katonáját, továbbá a nemzeti forradalmi rendőrség 200 tagját bízzák meg a betegséget hordozó moszkitók elleni és takarítási intézkedésekkel” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kubában egyelőre nem regisztráltak zikavírusos megbetegedést, ugyanakkor a járvány eddig Dél-Amerika és a karibi térség számos államában terjedt el, és nagy valószínűséggel az egész amerikai kontinensen is felüti fejét Chile és Kanada kivételével.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában először felütötte a fejét, az őslakosok körében.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Kapcsolódók

Kimaradt?