Oroszországban is megjelent a zikavírus

Először mutatták ki a zikavírust Oroszországban: egy nő a Dominikai Köztársaságban nyaralt, és onnan vitte be az országba a kórokozót - közölték hétfőn az orosz hatóságok.

Az asszony hazautazása után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, de más nem betegedett meg.

A trópusi betegségekkel foglalkozó Bernhard Noch Intézet közölte, hogy Németországban eddig húsz ember fertőződött meg zikavírussal, mindegyikük dél-amerikai utazása alatt. Az érintettek között nincs terhes nő.

Az utóbbi időben a zikaláz rohamosan terjed Brazíliában és más latin-amerikai országokban. A gyanú szerint a kórokozó okozza a kóros kisfejűséget a csecsemőknél, de egyértelmű összefüggést eddig nem tudtak kimutatni.

A hét végén Brazíliában kampányt indítottak a a zikaláz visszaszorítására: 220 ezer katona füstöli ki a vírust terjesztő szúnyogokat, valamint szórólapokon vagy személyesen magyarázzák az embereknek, hogy még a legkisebb víztócsákat és nedves területeket is kerülni kell, mert a szúnyogok ezeken a helyeken rakják le petéiket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?