Terhes nőknek nem ajánlott a riói olimpia a Zika vírus miatt

A zikavírus fokozott brazíliai előfordulása miatt az amerikai járványügyi hivatal (CDC) nem tanácsolja a terhes nőknek, hogy augusztusban elutazzanak a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba - olvasható a szervezet helyi idő szerint pénteken közzétett ajánlásában.

Az elmúlt hetekben több híres sportoló aggodalmát fejezte ki a brazíliai helyzet miatt, az országban ugyanis eddig másfél milliónál több zikavírusos megbetegedést regisztráltak, és 4100 mikrokefália-gyanús esetet (kóros kisfejűséget) vizsgálnak.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója néhány napja azt mondta, hogy rövid távon súlyosbodni fog a járványügyi helyzet Brazíliában, de ez nem fogja veszélyeztetni a nyári olimpiai játékok megtartását. Korábban a szervezet azt mondta, az olimpiáig lecseng a járvány.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A CDC azt javasolta, hogy terhességük idején a kismamák tartózkodjanak a nemi élettől vagy használjanak óvszert, mivel fennáll a kockázata annak is, hogy a zikavírus szexuális úton fertőz.

Az első olyan zikavírus-fertőzést, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt, az egyesült államokbeli Dallasban diagnosztizálták február elején. A WHO közlése szerint még nem bizonyított, hogy a vírus nemi úton is terjed, de vizsgálják a kérdést.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mert becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?