banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Abortuszvitát indított a Zikavírus

Az abortusz engedélyezéséről indult vita számos dél-amerikai országban a Zikavírus gyors terjedése miatt - tájékoztat az EuroNews. Sok keresztény többségű országban, mint amilyen Brazília is, szigorúak az abortusztörvények.

A Zikavírust összefüggésbe hozzák a szaporodó mikrokefáliás esetekkel, vagyis magzatoknál előforduló kóros kisfejűséggel.

"Nincs olyan eszköz, amellyel 100 százalékosan meg lehet ezt állapítani. Mivel nagyon bizonytalan a baba jövője, a nőt nem lehet belekényszeríteni a terhességbe egy ilyen vészhelyzetben, egy ilyen járványban, mint amilyen a Zika vírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért hirdetett globális vészhelyzetet" - mondta Beatriz Galli, a CLADEM latin-amerikai emberjogi szervezet jogásza.

Az abortuszt ellenző csoportok szerint viszont ezek a szervezetek csak ürügyként használják a Zikavírust, hogy támogatást szerezzenek a terhességmegszakítást szabályozó törvények lazítására. "Ezt valójában az abortusz legalizációjára használják, mert ha megengedjük az abortuszt a mikrokefália esetében, akkor miért ne engednénk meg a Down-szindróma, vagy más gyermekeket érintő betegségek esetében" – mondta Lenise Garcia, a Brazília Abortusz Nélkül nevű szervezet elnöke.

A brazil kormány a hadsereget veti be, hogy felszámolja a Zikavírust hordozó szúnyogok élőhelyét. Jelenleg ez az egyetlen hatékony módszer a járvány terjedésének megállítására, mert vírusnak egyelőre nem létezik semmilyen ellenszere.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?