Már Németországba és Ausztriába is eljutott a zikavírus

Tavaly október és idén január között öt igazolt eset fordult elő, amikor a zikavírus fertőzött az országban – írja a Reuters a berlini egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Van egy beteg Ausztriában is a Die Presse szerint.

Jó hír azonban, hogy még az idén elkészülhet a védőoltás a zikavírus ellen - közölte egy amerikai-kanadai kutatócsoport, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik. Gary Laval, a tudósok egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: bízik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet az oltóanyag hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, ami után egy hónappal már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.

A korábban viszonylag enyhe lefolyású zikaláz kórokozója, amelyet a legtöbbször szúnyogok hordoznak, több ezer embert fertőzött már meg Latin-Amerikában, és az Egészségügyi Szervezet szerint robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen.

A kórokozó összefüggésbe hozható azzal, hogy az érintett térségben számos csecsemő született úgynevezett kóros kisfejűséggel. A vírust már nyugat-európai országokban is kimutatták. Magyarországon az ÁNTSZ csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre nem merült fel fertőzés gyanúja. A betegség ellen egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?