banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kisvárosnyi venezuelai fertőződött meg zikavírustól

A venezuelai orvosok napok óta azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a zikavírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban. Civil szervezetek a láz rohamos terjedéséről számoltak be. 

Luisana Melo egészségügyi miniszter helyi idő szerint csütörtökön az állami televízióban azt mondta, hogy az országban gyaníthatóan meghaladja a 4700-at a zikavírussal fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóságok már elindították a betegség elleni programot, és minden eszköz a rendelkezésre áll ahhoz, hogy segítséget tudjanak nyújtani a betegeknek - közölte a tárcavezető. Hozzátette, hogy a betegeknek csak kis hányadánál jelentkeznek szövődmények, javarészt ideggyógyászati problémák merültek fel. A venezuelai egészségügyi tárca korábban csak azt erősítette meg, hogy az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikaláz jelen van a dél-amerikai országban. A minisztérium 2015 januárja óta nem tett közzé a járványos betegségekről szóló információkat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetősége csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy robbanásszerűen terjed a zikavírus, ezért hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. A vezetőség genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. Még nincs bizonyíték arra, hogy a zikavírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért, azonban a veszély szintje rendkívül magas.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a zikavírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben pedig kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja - mutattak rá.

A WHO szerint mindazonáltal azokban az országokban, ahol csak most figyeltek fel a zikavírus okozta betegség terjedésére, kilenc hónap múlva Brazíliához hasonlóan meg fog jelenni a mikrokefália. A WHO amerikai járványügyi felelőse, Sylvain Aldighieri szerint 3-4 millió zikafertőzésre lehet számítani a következő évben Amerikában.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?