banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

„Robbanásszerűen” terjed a zikavírus, válságcsoport alakult a WHO-nál

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetősége szerint „robbanásszerűen” terjed a zikavírus, ezért hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot.

A vezetőség csütörtöki genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. Még nincs bizonyíték arra, hogy a zikavírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért azonban "a veszély szintje rendkívül magas". Jelezte azt is, hogy kapcsolat lehetséges a zika és a Guillain-Barre tünetegyüttes között, amely átmeneti bénultságot okozhat, de ezt a kapcsolatot sem tudják még igazolni.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a zikavírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja - mutattak rá.

A WHO szerint mindazonáltal azokban az országokban, ahol csak most figyeltek fel a zikavírus okozta betegség terjedésére, kilenc hónap múlva Brazíliához hasonlóan meg fog jelenni a mikrokefália. A sürgős szakértői tanács összehívásának egyik fő indoka - hívta fel a figyelmet Chan -, hogy biztosítsák: a tagállamok ne hozzanak nem helyénvaló intézkedéseket az utazás és kereskedelem korlátozására.

A WHO amerikai járványügyi felelőse, Sylvain Aldighieri szerint 3-4 millió zika-fertőzésre lehet számítani a következő évben Amerikában. Kiemelte, hogy a vírussal fertőzöttek nagy része nem betegszik meg, ezért a betegség "csendben terjed", és ez megnehezíti majd a nyomon követését.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az egyik oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ilyen gyorsan napirendre vette a zikavírus terjedésének vizsgálatát az, hogy a WHO-t súlyos bírálatok érték, amiért lassan reagált a 2013 végén kezdődött nyugat-afrikai ebolajárványra. Akkor közel ezer ember halt bele a betegségbe, mire a szervezet kihirdette a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot, amit mintegy két hónapon át halogatott, politikai és gazdasági okokra hivatkozva.
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?