Már szexuális úton is terjed a zikavírus

Az amerikai Dallasban diagnosztizálták kedden az első olyan zikavírus-fertőzést, amely valószínűleg szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt - tájékoztat a EuroNews.

A megfertőződött személy olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában járt. A Dallas megyei egészségügyi szolgálat illetékese, Zachary Thompson aggasztónak tartja, hogy szexuális úton terjed a zikavírus.

"Az emberek, akik dél-amerikai országokba utaznak, és védekezés nélkül szexelnek, potenciális vírushordozókká válnak, és megfertőzhetnek vele másokat. Aggasztónak tartom, hogy a diagnosztizáltak 80 százaléka nem mutat semmilyen tünetet. Ez pedig kihívást jelent. És ha nem észlel az ember tüneteket saját magán, akkor fennáll a veszélye a továbbadásnak" - mondta Zachary Thompson. 

Hondurasban szükségállapotot vezettek be a zikavírus miatt és fokozták a házak és utcák fertőtlenítését, miután a diagnosztizált esetek száma elérte a hatszázat. Sokan attól tartanak, hogy a karneváli időszakban rengetegen fognak megfertőződni a vírussal szexuális úton Dél-Amerikában.

A francia Sanofi gyógyszergyár kedden bejelentette, hogy elkezdi a vírus elleni vakcina kifejlesztését. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn közegészségügyi vészhelyzetnek nevezte a zikavírus jelentette fenyegetést. A zikavírust a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog hordozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?