Putyin leállította az összes orosz járatot Egyiptomba

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte pénteken az Egyiptomba tartó orosz légi járatok felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát.

A Kogalymavia, azaz nemzetközi nevén Metrojet orosz légitársaság repülőgépe eddig tisztázatlan okokból október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten, miután az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről elindult Szentpétervárra. A gépen 217 utas, köztük 17 gyermek és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a gép katasztrófáját. A Sky News szerint a brit titkosszolgálat lehallgatott beszélgetésekben bizonyítékot talált arra, hogy bombát csempésztek a múlt szombaton lezuhant Metrojet gép csomagterébe. A brit kormány szerdán értesült a titkosszolgálati információról, de az csak most szivárgott ki.

A brit kormány két napja függesztette fel a helyi légi járatok közlekedését, miután a hírszerzés Sínai-félszigeti militáns csoportok közötti lehallgatott beszélgetések alapján arra jutott, terrorcselekmény vezethetett a légi katasztrófához.

Közben biztonsági okokból az Air Baltic is felfüggesztette sarm-es-sejki járatait - közölte Janis Vanags, a lett légitársaság vállalati kommunikációért felelős alelnöke.

„Az AirBaltic jelenleg két járatot üzemeltet az egyiptomi üdülőhelyre, pénteken és vasárnap. Most nem tudunk járatokat működtetni, mert a felelős szervek ezt nem ajánlják" - mondta az igazgatóhelyettes. Janis Vanags hozzátette, hogy a légitársaság alternatív megoldásokat dolgoz ki a lett turisták hazaszállítására.

A Tez Tour utazási iroda szóvivője, Marina Ulanova újságíróknak elmondta, hogy jelenleg 460 lett turista tartózkodik az egyiptomi üdülőhelyeken: 270 Sarm-es-Sejkben, 190 pedig Hurgadában.

Sarm-es-Sejkből indult Szentpétervárra a Kogalymavia orosz légitársaság gépe, amely szombat reggel a felszállás után 23 perccel lezuhant a Sínai-félszigeten. A gépen 217 utas, köztük 17 gyermek és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?