Az Iszlám Állam közölte: ők lőtték le megtorlásból az orosz gépet

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet

Egyiptomi biztonsági források a nap folyamán annak a véleményüknek adtak hangot, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget. Az Iszlám Állam félhivatalos hírügynökségeként működő Aamaq honlapon is közzétett hírben az dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget az orosz utasszállító lezuhanásáért.

"Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak" - olvasható a Twitter-üzenetben, amely azt jelzi, hogy a támadás Oroszország szíriai beavatkozásának megtorlása volt.

A Sínai-félszigeten valóban működnek olyan dzsihádista, militáns csoportok, amelyek az Iszlám Állam szövetségeseinek tartják magukat. A BBC katonai szakértőkre támaszkodó elemzése szerint azonban a repülőgép magassága szinte kizárta, hogy a földről lőtték volna le.

Bár korábban az egyiptomi média arról számolt be, hogy a mentőcsapatok emberi hangokat hallanak kiszűrődni a roncsok közül, most már biztos, hogy egyetlen túlélője sincs a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép katasztrófájának – írja hivatalos egyiptomi források hivatkozva a BBC.

A szerencsétlenségben 224 ember halt meg, köztük 17 gyermek. A gép személyzete 7 fős volt, a többi áldozat túlnyomó többségében turista volt. Az egyiptomi hatóságok szerint mindannyian orosz állampolgárok voltak. A mentőcsapatok megtalálták a repülőgép fekete dobozát.

Válságstábok alakultak

Miután kiderült, hogy a gép lezuhant a Sínai-félsziget Hasana nevű térségében, az egyiptomi miniszterelnök, Sharif Ismail válságstábot hívott össze. Ötven mentőautó érkezett a helyszínre, de nem találtak túlélőket.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indít a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására, egy Maksim Sokolov közlekedési miniszter által vezetett csoport várhatóan még ma délután megérkezik a baleset helyszínére. Az orosz elnök nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

A szentpétervári Pulkovo reptéren krízisközpont nyílt, ahol az áldozatok hozzátartozóin segítenek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?