A britek szerint robbanószerkezet is okozhatta az orosz gép lezuhanását

A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

Jóllehet egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi okozta az orosz Airbus katasztrófáját, mivel még tart a vizsgálat, azonban a legutóbbi információk alapján a brit kormányban "az az aggály támadt", hogy a repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja is - fogalmazott szerda esti tájékoztatóján a brit kormányfői hivatal szóvivője. 

Az illetékes nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján jutott erre a véleményre. Kijelentette ugyanakkor, hogy mindezek alapján szerda estétől "késleltetik" a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába irányuló járatok indulását, időt engedve a brit szakértői csoportnak a helyi biztonsági intézkedések megvizsgálására, és annak eldöntésére, hogy szükségesek-e további intézkedések.

A brit kormányszóvivő közölte, hogy a szakértők már elindultak az egyiptomi üdülőközpont repülőterére, és várhatóan még csütörtökre virradó éjjel elvégzik a kitűzött biztonsági vizsgálatokat. A szóvivő szerint szerda este Nagy-Britanniából már nem terveznek turistajáratokat Sarm-es-Sejkbe, így az oda irányuló légiforgalmat az intézkedés jelenleg nem érinti.

A Downing Street illetékese szerint "elővigyázatossági" intézkedésekről van szó. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brit külügyminisztérium nem módosította az Egyiptomra vonatkozó hivatalos utazási útmutatást.

Kapcsolódók

Kimaradt?