"Külső hatás" miatt zuhanhatott le a Metrojet-gép

A hétvégén lezuhant gépet üzemeltető légitársaság, a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) hétfőn közölte: az Airbus A321-es "külső hatás" miatt törhetett szét a levegőben és zuhant le. A társaság szóvivője szerint egy repülő csak úgy, egy hiba miatt nem szakad darabokra - írja a Focus online.

A cég azért azt is közölte, hogy a 224 emberrel katasztrófát szenvedett Airbusnak már volt meghibásodása, ám azt kijavították és a gép kitűnő állapotban volt, a legénység pedig a szerencsétlenség idejében teljesen elvesztette az irányítást a repülő felett.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgép a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbuson 217 utas, köztük 17 gyerek és hétfőnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek. A feketedobozokat megtalálták.

Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?