Eljött a legforróbb novemberi nap Katalóniában

Alternatív, vagyis a madridi kormány által megtiltott népszavazást tartanak vasárnap Katalóniában. A függetlenségpárti kormány Madrid kifejezett tiltása ellenére is vesz részt a vasárnapi népszavazás lebonyolításában. A Mariano Rajoy-vezette központi kormány korábban arra szólította fel a Generalitat elnevezésű katalán adminisztrációt, hogy tartsa távol magét a véleménynyilvánító konzultációként értelmezhető „alternatív voksolástól".

Nem a Katalónia függetlenségéért síkra szálló mozgalmak önkéntesei, hanem az autonóm közösség hatóságai fogják levezényelni vasárnap az „alternatív" népszavazást - jelentette be erre válaszul pénteken Artur Mas katalán miniszterelnök.

A katalán kormányfő ezzel a nyílt konfrontációt kockáztatja, Rafael Catala spanyol igazságügy-miniszter csütörtökön azt mondta: Madrid mindaddig nem akadályozza meg a folyamatot, amíg a katalán kormány visszafogottságot tanusít. Mas kijelentése azonban új helyzetet teremtett, egyelőre nem tudni pontosan, hogyan fogak reagálni a központi hivatali szervek.

„Nem fogjuk akadályozni az állampolgárokat véleménynyilvánítási szabadságukban" - mondta csütörtökön Catala, s ez egybecseng a spanyol központi kormány azon erőfeszítéseivel, hogy elkerüljék a nyílt szembenállást Barcelonával.

Ám a Mossos d'Esquadra nevű regionális rendőrség csütörtökön közölte, vasárnapra ötezer tartalékosát mozgósította Katalóniában, és illetékesei kijelentették, megakadályozzák a népszavazást.

A vasárnapra kitűzött "alternatív" referendumot kedden nyilvánította alkotmányellenesnek a spanyol alkotmánybíróság. Mas azért hirdette meg korábban ezt a véleménynyilvánító konzultációt, mert a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek minősítették az eredeti népszavazási kezdeményezést is.

A felmérések szerint a katalánok 49, 4 százaléka szavazna a támogatá Katalónia elszakadását és csak 20 százalék voksolna nemmel a függetlenségre.

A 7,5 milliós lakosságú Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A régió függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy a központi kormánynál sokak szerint süket fülekre találnak a katalán függetlenséget célzó felhívások. 

Kapcsolódók

Kimaradt?