Élőláncot alkottak Baszkföld függetlenségéért

A spanyolországi baszkföldön körülbelül százezer ember alkotott 123 kilométeres élőláncot vasárnap a tartomány függetlenségéért.

A lánc Durango várostól Pamplonáig, Navarra tartomány fővárosáig húzódott. Az emberek piros-fehér-zöld színű baszk zászlókba öltöztek. A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak.

Baszkföldnek saját nyelve és kultúrája van. Jelentős fokú autonómiát élvez Spanyolországon belül, külön parlamenttel és kormánnyal rendelkezik. Az ETA szeparatista csoport a múlt század ötvenes évei végétől fegyveres harcot vívott a függetlenségéért, de végül elvesztette a tömegek támogatását, és 2011-ben bejelentette, hogy feladja a küzdelmet.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt az elmúlt években demokratikus függetlenségi mozgalom kapott erőre a Baszkföldön. A baszk parlamenti képviselők egy csoportja május 29-én szimbolikus önrendelkezési nyilatkozatot tett, és nagyobb hatalmat követeltek a tartománynak.

Kimaradt?