A katalánok nem szavazhatnak a függetlenségükről

Felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum november 9-ei megtartásáról szóló rendeletet a spanyol alkotmánybíróság hétfő esti rendkívüli ülésén, elfogadva ezzel, hogy megvizsgálja a kormány panaszát.

A spanyol kabinet délután terjesztette be hivatalos kérelmét a 12 fős alkotmánybírói testületnek, hogy mondja ki: törvénytelen a népszavazási kezdeményezés, mivel az alkotmány értelmében azt csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehetne megtartani.

Mariano Rajoy a kormány hétfői rendkívüli ülése után azt mondta: a tervezett katalóniai népszavazás támadást jelentene Spanyolország szuverenitása ellen, egyetlen régió sem dönthet egyoldalúan a jogállásáról és népszavazást sem írhat ki róla. Ugyanakkor a spanyol kormányfő kijelentette, hogy kész tárgyalni a katalóniai vezetőkkel az autonóm közösség (tartomány) hatásköreiről, amennyiben lemondanak a népszavazásról. 

Sürgős eljárást kértek, így a bíróság néhány órával később egyhangúlag döntött arról, hogy befogadja az alkotmányossági kifogásokról szóló beadványt. Végleges döntés azonban csak hónapok múlva születhet. A spanyol törvények alapján amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így nincs jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak annak ellenére, hogy Artur Más katalán miniszterelnök múlt szombaton kihirdette a november 9-i időpontot, miután a referendumot megalapozó törvényt másfél hete elfogadta a katalán parlament. 

"A folyamat nem ér véget az alkotmánybíróság döntésével" – mondta a katalóniai kormányfő a La Sexta kereskedelmi televízióban vasárnap, hozzátéve, hogy népszavazás még az "igenek"győzelme esetén sem jár automatikusan Katalónia elszakadásával, mivel csak tudni akarják, mit gondolnak a katalánok. Már meg is kezdték a referendum logisztikai előkészületeit. 

Az elszakadás pártolói szerint a madridi kormány adókkal kivérezteti a régiót, s nem tartja tiszteletben a katalánok nyelvét és kultúráját. A központi kormány szerint viszont Katalónia Spanyolország részeként élvez kedvezményeket és elengedő autonómiát a spanyol alkotmány révén. 

Kapcsolódók

Kimaradt?