banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kiírta a függetlenségről szóló népszavazást a katalán elnök

Artur Mas katalán elnök szombaton hivatalosan is kitűzte november 9-re a Katalónia tartomány elszakadásáról szóló, a spanyol központi kormány által alkotmányellenesnek tartott népszavazást. A spanyol központi kormány ezt követően közölte, megakadályozza a voksolás megtartását.

 A népszavazás megrendezéséről szóló elnöki rendeletet Artur Mas ünnepélyes keretek között írta alá, oldalán az északkelet-spanyolországi régió számos, a referendumot támogató politikai vezetőjével.

„A világ más nemzeteihez hasonlóan Katalóniának is joga van ahhoz, hogy döntsön politikai jövőjéről" - mondta Mas az eseményen, alig több mint egy héttel a skót függetlenségi népszavazás után. „Szavazni és dönteni akarunk, s ehhez most megvannak az eszközeink" - tette hozzá.

A spanyol kormány, amely előre kilátásba helyezte, hogy mindent el fog követni a függetlenségi népszavazás megakadályozására, a tervek szerint rendkívüli ülést tart vasárnap - más források szerint hétfőn -, miután Mariano Rajoy miniszterelnök hazaér kínai látogatásáról.

Soraya Sáenz de Santamaría kormányfőhelyettes már ezt megelőzően, szombaton Madridban kijelentette, hogy „egy ilyen népszavazásra nem fog sor kerülni, mert az törvénytelen". A madridi kormány mélységesen sajnálja a katalán döntést - fűzte hozzá. Véleménye szerint a népszavazás terve megosztja a katalán társadalmat és elidegeníti a régiót Európától.

A Rajoy-kormány azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament múlt pénteken elfogadott népszavazási törvényét. Az eljárás elindítása a referendum automatikus felfüggesztését jelenti - hangsúlyozta Soraya Sáenz. A miniszterelnök-helyettes utalt arra, hogy az eljárással kapcsolatban már meg is tették az első lépéseket.

A spanyol alkotmány értelmében függetlenségi népszavazást csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet tartani.

A katalán kormány azonban nem ügydöntő népszavazást tervez. Artur Mas elnök nem kötelező érvényű, véleménynyilvánító referendumot írt ki: arról kérdezik meg a katalánokat, hogy támogatnák-e az elszakadást. Ha a többség igennel szavazna, az politikai felhatalmazást adna számára ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen Madriddal a függetlenné válás útjáról.

Egy szeptember elején közzétett felmérés szerint ugyanakkor a népszavazás továbbra is erősen megosztja Katalónia 7,5 milliós lakosságát. Az El Mundo című napilap megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók csupán 34 százalék gondolja úgy, hogy független állammá kell válnia Katalóniának. Ezzel szemben 39,5 százalék határozottan elutasítja ezt, és a megkérdezettek többsége szerint Katalónia önállóságáról a spanyolokkal közösen kellene dönteni.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?