Ezért örül Van Rompuy a skót függetlenségpártiak kudarcának

Ha egy sor európai régió állna elő függetlenségi törekvéssel, az olyan bizonytalan légkört teremtene, "amiről szívesen lemondanánk" - mondta hétfőn egy belga rádióállomásnak adott nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó uniós testület, az Európai Tanács távozóban levő elnöke.

A belga Van Rompuy, aki november végén adja át a stafétabotot utódjának, a lengyel Donald Tusknak, úgy vélekedett: ha az előző héten a skótok a függetlenségre szavaztak volna, az hosszú időre bizonytalanságot idézett volna elő Európában. Ezért ő maga - tette hozzá - más európaiakkal együtt örül a referendum kimenetelének, az Egyesült Királyság jelenlegi formájában való fennmaradásának.

Az aktív közéleti tevékenységtől való visszavonulásra készülő flamand kereszténydemokrata politikus szerint mindazonáltal nem kell eltúlozni a regionális függetlenedési törekvések támasztotta probléma nagyságát, hiszen - mondta - csupán néhány térségről van szó.

Van Rompuy hangsúlyozta, hogy az uniót alkotó tagországokról esetlegesen leváló régiók nem reménykedhetnek automatikus EU-tagságban, hiszen a csatlakozáshoz valamennyi tagállamnak - ezek száma jelenleg 28 - a beleegyezése szükséges. Spanyolországnak - mondta az Európai Tanács elnöke - Katalóniával együtt saját magának kell kialakítania az autonómia kereteit. Az unió - hangsúlyozta - a tagállamok egységéből indul ki, és magukra a tagállamokra bízza, hogy miként szervezik meg saját magukat.

Kimaradt?