Elmarad a népszavazás a katalán függetlenségről

A katalán kormány nem tartja meg november 9-én a régió függetlenségéről kitűzött népszavazást, jelentették be helyi politikai források. A Kezdeményezés Katalóniáért pártot képviselő Joan Herrera a népszavazást támogató politikai erők találkozója után azt mondta, a katalán vezetés megállapította, hogy nem tudják megtartani a referendumot.

Artur Mas katalán miniszterelnök kedden sajtótájékoztatót tart a témában, és várhatóan már akkor bejelenti az új elképzeléseket, hogyan akarják megtudni a katalánok véleményét a kérdésről - írja az Index. A népszavazás kiírását a spanyol kormány alkotmányellenesnek minősítette, az alkotmánybíróság pedig szeptember végén felfüggesztette a referendum megtartásáról szóló rendeletet.

Katalánok tízezrei tüntettek a spanyolországi régió függetlensége ellen Barcelonában vasárnap, de korábban a függetlenség mellett is voltak tömegtüntetések. Most a népszavazás lefújása miatt is várhatóan sokan utcára vonulnak majd. A Barcelona támogatja a népszavazást Katalónia függetlenségéről annak ellenére is, hogy figyelmeztették, az elszakadás miatt kizárhatják a spanyol bajnokságból.

Az El País című spanyol napilap legfrissebb, október 5-i felmérése szerint a katalánok 45 százaléka szerette volna, ha Artur Mas katalán miniszterelnök tiszteletben tartotta volna az alkotmánybíróság döntését. A megkérdezetteknek mindössze 23 százaléka helyeselte volna, ha a testület döntése ellenére megtartják a népszavazást.

A 7,5 milliós lakosságú Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A régió függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy a központi kormánynál sokak szerint süket fülekre találnak a katalán függetlenséget célzó felhívások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?