Rendületlenül állnak a barikádok Kijevben

A tüntetők nem készülnek elhagyni a Függetlenség terét az ukrán főváros központjában, csütörtök éjszaka is folytatták a barikádok építését. Péntekre virradóra nem volt összetűzés a rendfenntartó erők és a tiltakozók között.

Legalább 77 halott

Az ukrán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kijevi összecsapások kezdete, kedd óta összesen 77-en haltak meg a fővárosban. A tárca péntek reggeli összesítése szerint 577 sérülthöz hívtak mentőt, és 369 ember szorult kórházi ellátásra. Az elmúlt egy napban összességében a rendőrök és tüntetők közti összecsapások 132 sérültje szorult orvosi ellátásra, közülük 82 embert szállítottak kórházba - közölte a minisztérium sajtószolgálata.

A hadsereg nem akar bavatkozni

Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe - jelentette pénteken kora reggel az UNIAN hírügynökség, amely honlapján közzé is tette a tábornok lemondó levelének másolatát.

"Ma a katonák bevonása zajlik a polgári konfliktusba, ami megengedhetetlen. Ez katonák és békés polgárok halálához vezethet, amit nem szabad megengedni. Ez az én személyes álláspontom polgárként, tisztként, vezetőként, aki felelős a beosztottaiért. Ezért benyújtottam lemondásomat" - írta Jurij Dumanszkij altábornagy.

Az UNIAN emlékeztet arra, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán váltotta Volodimir Zamanát, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét, és a haditengerészet parancsnokát, Jurij Iljint nevezte ki a helyébe. Az új vezérkari főnök kinevezése előtt jelentette be Pavlo Lebegyev védelmi miniszter, hogy a hadsereg részt vehet az országos "terroristaellenes műveletben". A leváltott vezérkari főnök állítólag nem volt Janukovics elnök feltétlen híve.

Váltásban védik a barikádokat

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha "váratlan látogató" érkezne - mondják -, akkor riasztják társaikat, akik "elegendő gyújtópalackot" készítettek már elő a hívatlanok fogadására. A térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz.

A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es "narancsos forradalmat" követően történt. "Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk" - mondják.

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

A parlament tűzszünetről döntött

A tűzszünet helyreállításáról és az előző nap életbe léptetett terroristaellenes művelet hatályon kívül helyezéséről döntött csütörtökön késő este az ukrán parlament. A 450 tagú törvényhozás 236 tagja támogatta a határozatot. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU szerdán jelentette be, hogy az egész országban terroristaellenes műveletbe kezd, a titkosszolgálat szerint az "erőszakcselekmények kiújulásáért felelős radikális csoportok" ellen.

Az elfogadott jogszabály alapján az erőszakszervezetek tagjainak vissza kell térniük a laktanyákba, valamint a vidékről a fővárosba szállított egységeknek el kell hagyniuk Kijevet. A dokumentum ezen kívül megtiltja a fegyverhasználatot a fegyveres erők tagjainak, továbbá a közlekedés korlátozását a hatóságoknak.

Ezen túlmenően a képviselők meghatározták, hogy rendkívüli állapotot csak a parlament hirdethet ki az országban. A határozatot a képviselők állva szavazták meg, majd elénekelték a himnuszt. A dokumentumot egyébként még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek, hogy hatályba léphessen. A képviselők csütörtökön úgy határoztak, hogy a belpolitikai válság rendeződéséig minden nap üléseznek, beleértve a hétvégéket is.

Helyszíni jelentések szerint a késő esti órákban viszonylagos nyugalom, "fegyverszünet" volt Kijev belvárosában, a késői órákban is sokan tartózkodtak a Majdanon, azaz a Függetlenség terén. A internetes forrásokban közzétett adatok szerint a csütörtöki összecsapásoknak eddig 58 halálos áldozatot azonosítottak, közöttük tíz rendőrt. Nevüket, adataikat internetes hírportálok tették közzé.

Uniós külügyminiszterek Kijevben

A három európai uniós külügyminiszter csütörtök délután befejezte tárgyalásait Kijevben Viktor Janukovics ukrán elnökkel, amely után az ellenzéki vezetőkkel folytattak megbeszélést.

Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter - a weimari háromszög országainak diplomáciai vezetői - négyórás tárgyalást folytattak az ukrán elnökkel. Azt indítványozták neki, hogy mandátumát lerövidítve csak az év végéig töltse be az elnöki tisztséget. A tárgyalások közben szünetet tartottak, amely alatt Viktor Janukovics telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A három külügyminiszter hírek szerint egy politikai menetrendet javasolt az ukrajnai belpolitikai válság megoldására. Eszerint felállítanának egy átmeneti kormányt, hozzákezdenének az alkotmány reformjához, és új parlamenti és elnökválasztást tartanának. Ezt az általuk javasolt menetrendet ismertették az ellenzéki vezetőkkel is.

Vitalij Klicsko kijelentette, hogy a politikai menetrendről való döntés Janukovics kezében van. "Minden attól az embertől függ, akinek abszolút hatalma van" - hangsúlyozta az Ütés (UDAR) párt irányítója a három diplomáciai vezetővel tartott találkozón. Klicsko kijelentette, hogy egyelőre nincs megállapodás, de több javaslatról is egyeztettek. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy még az éjszaka konkrét döntések születnek.

A PAP lengyel hírügynökség meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy van esély kompromisszumra az ukrán vezetés és az ellenzék között, amely kiutat mutatna a mély válságból. A kompromisszum lényege abban állna, hogy lerövidítenék az elnök és a parlament hivatali idejét, néhány hónapon belül új alkotmányt dolgoznának ki, és néhány napon belül új kormány állna fel.

A francia külügyek irányítója csütörtök este elhagyta Ukrajnát. Laurent Fabius Kínába utazott egy régóta betervezett látogatásra. A német és a lengyel külügyminiszter ugyanakkor Kijevben maradt, hogy folytassa a megbeszéléseket Janukoviccsal.

Kapcsolódók

Kimaradt?