Percről percre nő az áldozatok száma Kijevben

Szinte percről percre nő a halálos áldozatok és a sérültek száma az ellenzéki tüntetők és a rendőrök között Kijevben csütörtökön kiújult összecsapásokban.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_LFrMcoEm4

Ellenzéki hírforrások szerint a belügyi egységek mesterlövészei éles lőszerrel fejre, nyakra és mellkasra célzott lövéseket adnak le a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőkre.

Videofelvételek tanúsága szerint kalasnyikovokkal is lőnek. Egy nevét elhallgató belügyi forrás megerősítette, hogy a fővárosi kerületi rendőrkapitányságok vezetői éles lőszerekkel kalasnyikovokat osztottak ki a belügyi egységek tagjainak azután, hogy tucatjával ejtettek rendőröket foglyul a tüntetők.

A fővárosi kórház sürgősségi részlegén megteltek a műtők - tette közzé a Facebook közösségi portálon az egészségügyi intézményben tartózkodó Irina Herascsenko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt képviselője. Szavai szerint rengeteg sérültet visznek be folyamatosan a kórházba.
A belvárosban sorra zárnak be a bankfiókok, evakuálják az ott dolgozókat, és kiürítik a pénzkiadó automatákat. Egyes benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, miután elterjedt a hír, hogy hamarosan bezárják azokat.

Maradjanak otthon

A belügyminisztérium arra kéri a kijevieket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és semmiképpen ne menjenek a belvárosba.  

Volodimir Makejenko, Kijev városának ügyvivő vezetője bejelentette, hogy kilép a kormányzó Régiók Pártjából. A kormánypárt frakciójának egy tízfős csoportja, továbbá két független képviselő támogatásáról biztosította az ukrán népet, felszólították az erőszakszervezetek tagjait, hogy tagadják meg a törvényellenes parancsok végrehajtását.

A tüntetők egyik radikális csoportja, a Jobb Szektor azt ígéri, hogy minden erőfeszítést megtesznek a konfliktus békés rendezésére, ha Viktor Janukovics elnök hatalmát jelentősen csökkentik, és az erőszakszervezetek tagjai beleegyeznek a tűzszünetbe.

Eközben a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében a sínekre fekve akadályozzák a kijevi tüntetőkkel szimpatizáló aktivisták, hogy a fővárosba jusson egy speciális vonatszerelvény, amely ejtőernyősöket és haditechnikai eszközöket szállít.

Senki sem ura a helyzetnek

Ukrán kormánypárti és ellenzéki politikai vezetők is elismerték csütörtökön, lassan nem urai a helyzetnek, a kijevi események - ellenzéki tüntetők és a rendfenntartó erők halálos áldozatokat is követelő összecsapásai - kicsúsznak az ellenzőrésük alól, és különböző javaslatokat fogalmaztak meg a válság megfékezésére.

A BBC csütörtöki híradása szerint Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese azt mondta, hogy teljesen kicsúszott a helyzet az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzék vezetőinek ellenőrzése alól, egyikük sem kínál olyan megoldást a kialakult válságra, amely megnyugtatná az országot. Tihipko a kialakult helyzetben a legsürgősebb teendőnek tartja egyrészt a parlamenti elnök azonnali menesztését és a házelnöki tisztség átadását az ellenzéknek. Emellett javasolja egy új, minden frakció által támogatott miniszterelnök megválasztását, aki már kinevezése napján bemutatná kormányát és ismertetné a legsürgősebb tennivalókat. Tihipko szerint parlamenti tényfeltáró bizottságot kell alakítani, amely kivizsgálná az emberéleteket követelő eseményeket.

Az ukrán ellenzék egyik vezetője, Arszenyij Jacenyuk is elismerte csütörtökön, hogy nehezen tudják kordában tartani a tüntetőket. A Haza párt parlamenti frakciójának vezetője a német, a francia és a lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után ismerte el, hogy az ellenzéki vezetők lassan már nem urai a helyzetnek. A találkozón a vérontás megállításáról és a válság további fokozódásának megfékezéséről volt szó. Jacenyuk szerint ezt egyetlen módon lehet elérni, vagyis - mint javasolta - "fegyvermentes övezetet kell létrehozni, és a konfliktust át kell terelni az utcáról a parlamentbe" - javasolta.

Az Interfax hírügynökség szerint kormányzó Régiók Pártjának 12 képviselője közösen adott ki ilyen értelmű felhívást. Támogatásukról biztosították "a népet és a nép véleménynyilvánítását", elítélték az erőszakcselekményeket. Arra szólították fel a biztonsági szolgálatok fegyvereseit, hogy "a népnek tett esküjüket tartsák be, és ne a lőfegyverek alkalmazásáról szóló bűnös parancsokat teljesítsék, ne engedjék, hogy a rendvédelmi szervek részt vegyenek a békés lakosság és a tüntetők elleni provokációkban". A kormánypárti képviselők mindkét felet az erőszak megszüntetésére szólították fel, és arra is, hogy kezdjenek "béketárgyalásokat" német, lengyel, orosz és amerikai közvetítéssel.

A kijevi kormányellenes tüntetők vezetői is a kijevi főtéren, a Majdanon lévő emelvényről szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre. Leszögezték, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét, amelynek dolgozói nem sokkal korábban az épületből való távozásra kaptak utasítás.

Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűnténynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.

Az ellenzéki szónokok között csütörtök délig nem jelent meg sem Jacenyuk, sem a másik két ellenzéki parlamenti párt vezetője, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibok.

Bekérették Ukrajna londoni nagykövetét a brit külügyminisztériumba

Bekérették Ukrajna londoni nagykövetét csütörtökön a brit külügyminisztériumba a súlyos kijevi erőszakcselekmények miatt. A brit külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint Vologyimir Handogij nagykövetet David Lidington európai ügyekért felelős államtitkár tájékoztatta arról, hogy a brit kormány rendkívüli aggodalommal értesült a csütörtökön történt további erőszakos cselekményekről és az újabb halálesetekről. Lidington közölte az ukrán diplomatával, hogy London elfogadhatatlannak tartja a Függetlenség terén összegyűlt békés tiltakozók elleni fellépést. Előző este David Cameron brit miniszterelnök külön nyilatkozatban tett alig burkolt utalást arra, hogy Viktor Janukovics ukrán államfő felelősségre vonásra számíthat az erőszakos hatósági fellépés miatt. A Downing Street által ismertetett kormányfői állásfoglalás szerint Janukovicsnak "nem lehetnek kétségei azzal kapcsolatban", hogy a világ figyeli tetteit, és az erőszakcselekmények felelőseire számonkérés vár.

Merkel Janukovicsnak: az időhúzás beláthatatlan kockázatokkal jár

A német kancellár csütörtökön felszólította az ukrán elnököt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel, és figyelmeztette őt, hogy az időhúzás csak tovább mélyíti a konfliktust és felmérhetetlen kockázatokkal jár. Angela Merkel telefonon beszélt Viktor Janukoviccsal. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, Németország és további partnerek is hajlandóak támogatni az ukrán kormány és az ellenzék tárgyalásait. A kancellár felszólította az ukrán államfőt, hogy sürgősen fogadja el ezt az ajánlatot - közölte a német kormány szóvivője.

 

Kimaradt?