Újabb újságíró halt meg a kijevi zavargásokban

Újabb újságíró esett a kijevi összetűzések áldozatául, ő már a második. Mindössze 22 éves volt, Igor Kosztenkónak hívták. Még csak nem is politikával foglalkozott: sportújságíró volt - adta hírül csütörtökön a lenta.ru orosz hírportál.

Halálának körülményei nem ismertek. A fiatal férfi holttestét a kijevi városközpontban álló, Októberi palota nevű épület mellett találták meg. Lemberg (Lviv) polgármestere közölte, hogy magára vállalja Kosztenko hazaszállításának és temetésének minden költségét. Szerdán vált ismertté a másik újságíró halála. Ő is férfi volt, Vjacseszlav Veremijnek hívták, és a Vesztyi című lapnak dolgozott. Egy taxiban utazott, amelyet megtámadtak ismeretlenek gyújtópalackokkal, majd pedig mellkason lőtték Veremijt. Kórházba került, de már nem tudtak rajta segíteni az orvosok. l 

Február 18-a óta a kijevi zavargásokban ukrán kormányforrások szerint összesen 67-en haltak meg kedd estig. Ezért az Ukrajnának szánt fegyverszállítások felfüggesztésére szólította fel a nemzetközi közösséget Londonban kiadott csütörtöki felhívásában az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint le kell állítani az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányokat, valamint az olyan tömegoszlató fegyverek és eszközök szállítását, amelyekkel kapcsolatban komoly a kockázata annak, hogy az ukrán biztonsági erők visszaélhetnek velük.

Az Amnesty International szerint az intézkedésnek a más országokon keresztül történő közvetett export minden fajtájára, az ilyen fegyverek és eszközök gyártásához használatos alapanyagokra és technológiákra, valamint az ukrajnai exportjukat lehetővé tévő értékforgalmazási, pénzügyi és logisztikai tevékenységre is ki kell terjednie.

Az egyes országoknak ügyelniük kell arra is, hogy Ukrajnával folytatott rendőrségi, biztonsági és igazságügyi együttműködésük ne segítse elő az emberi jogok ukrajnai megsértését - áll a felhívásban.

Az Amnesty International felszólította az ukrán hatóságokat is azoknak a jelentéseknek a független, pártatlan és haladéktalan kivizsgálására, amelyek szerint az ukrán biztonsági erők és velük összejátszó civil fegyveresek tüntetőket öltek vagy sebesítettek meg. Megfelelő bizonyítékok esetén polgári bíróságokon büntetőeljárást kell indítani ezekben az ügyekben - hangsúlyozza az emberi jogi szervezet csütörtöki állásfoglalása.

Kimaradt?