Merkel: nincs szükség a német Európa-politika megváltoztatására

Nem szükséges változtatni Németország Európa-politikáján azért, mert új összetételű kormány vezeti majd az országot - mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, az előző napi választásokon győztes konzervatívok vezetője.

A CDU/CSU pártszövetség vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatón Merkel elmondta: a konzervatívok győzelme "egyértelmű felhatalmazás" az eddigi politika folytatására, amelynek az a célja, hogy Európai Unió megerősödve emelkedjen ki a válságból.

A reformok nem megszorítást jelentenek, hanem a versenyképesség erősítését és az államháztartás konszolidálását - emelte ki, hangsúlyozva, Németországot tíz éve Európa beteg emberének nevezték, de határozott szerkezeti reformokkal sikeressé vált.  "Mindazt, amit Németországban véghezvittünk, az összes többi ország is végre tudja hajtani" - mondta Merkel.

A német szociáldemokraták elnöke szerint az Angela Merkel vezette konzervatívok eddig mindig "tönkretették" a koalíciós partnerüket, ezért az SPD "nem áll sorba", hogy együtt kormányozzon velük. Nem magától értetődő, hogy a szociáldemokraták koalícióra lépnek a konzervatívokkal - jelentette ki hétfőn Berlinben a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. Sigmar Gabriel hangsúlyozta: amennyiben koalíciós tárgyalások indulnak a vasárnapi választásokon győztes CDU/CSU pártszövetséggel, a szociáldemokraták nem azzal a céllal ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy feltétlenül megállapodjanak a nagykoalícióról. Az Angela Merkel vezette konzervatívok eddig mindig "tönkretették" a koalíciós partnerüket, ezért az SPD "nem áll sorba", hogy együtt kormányozzon velük. Hangsúlyozta: a stabil kormány megalakításáról Angela Merkelnek kell gondoskodnia. Hozzátette: az SPD konventje pénteken tárgyalja meg, hogy mit tegyen az alaposan megváltozott politikai környezetben.

Kapcsolódók

Kimaradt?