Winkler Gyula: az „Anyuci” győzelme stabilitást hoz Európának

Stabilitást hoz az Európai Uniónak Angela Merkelék németországi választási győzelme – véli Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselőjét arról kérdeztük, hogy mit hoz Európa és Románia számára a jelenlegi német kancellár mandátumának meghosszabbodása.

A politikus szerint Merkel győzelme nem volt váratlan, ezt a közvélemény-kutatások is megjósolták, s most már csak az a kérdés, hogy alakul-e nagykoalíció Berlinben. Winkler úgy fogalmazott: a „Mutti”-nak (Anyucinak) becézett Angela Merkelben németek a biztonságukat látták, a stabilitásra szavaztak.

Az EP-képviselő úgy véli: a Merkel-Sarkozy tandem felbomlása a volt francia elnök korábbi választási veresége miatt semmi jót nem hozott Európának. „Ez a jobboldali páros nagyon be volt járatva, utána jött Francois Hollande új francia elnök, aki tulajdonképpen semmit nem képvisel, nem volt képes markáns véleményt kialakítani az EU jövőjéről és a német kancellárral sem tud jól együttműködni” – fogalmazott Winkler.

Arra a felvetésünkre, mit hozhat Románia számára Merkel győzelme, tekintettel arra, hogy a kancellár tartózkodóan viszonyult a román schengeni csatlakozáshoz, az EP-képviselő kijelentette: Berlin mindig is realistán viszonyult Bukaresthez. „Németország mindig objektíven fogalmazta meg álláspontját Romániáról az elmúlt tizenöt évben, az örökbefogadások kérdésétől kezdve a schengeni csatlakozásig. Észrevételeit Berlin mindig érvekkel támasztotta alá, és ennek mi csak hasznát vettük” – jelentette ki.

Winkler szerint Románia schengeni csatlakozásának megítélését enyhítheti Németországban, ha a baloldallal nagykoalícióra lép a választások után. „Megjegyzem azonban, hogy Angela Merkel az elmúlt másfél évben, a választások közeledtével lépésről lépésre a jobbközépről a balközépre vitte a CDU politikai állásfoglalásait. Foglalkozott a munkahelyekkel, az ellátórendszerekkel, és egyszerűen elszívta a levegőt a szociáldemokraták elől. Ez hozzásegítette a győzelemhez” – magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?