banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Várhatóan nagykoalíció alakul Németországban

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen a vasárnapi német parlamenti választásokon, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint. Az Angela Merkel vezette konzervatívok így várhatóan nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal (SPD).

Az ARD közszolgálati televízió felmérése szerint a CDU/CSU 42 százalékot szerzett, az FDP pedig 4,7 százalékot. Az SPD 26 százalékkal végzett a második helyen. A Baloldal 8,5 százalékkal a harmadik. A Zöldek 8 százalékot szerzetek.

A ZDF közszolgálati televízió felmérése szerint a konzervatívok 42,5 százalékot szereztek, az FDP pedig 4,5 százalékot. Az SPD a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, a Baloldal 8,5 százalékot, a Zöldek 8 százalékot értek el.

 Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) egyik felmérés szerint sem lépte át a bejutási küszöböt, az ARD-nél 4,9 százalékon, a ZDF-nél 4,8 százalékon állnak a szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) szerint.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, 70,8 százalékhoz képest.

Merkel azt nyilatkozta: a német konzervatív CDU/CSU pártszövetség a vasárnapi parlamenti választás hivatalos előzetes végeredményének megjelenése után dönt a választási győzelemből következő lépésekről. Elmondta: a konzervatívok "szuper eredményt" értek el, amellyel felelősségteljesen kell eljárniuk. Ezért bevárják az előzetes végeredményt, és a pártszövetség vezető testületeinek hétfői ülésein vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek.

Horst Seehofer, a testvérpárt CSU elnöke, bajor miniszterelnök Münchenben azt mondta: "a választás nyertese Angela Merkel".

Peer Steinbrück, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje Berlinben kijelentette: az első részeredmények alapján "bizonytalan helyzet" látható, ezért a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről "Angela Merkelnek kell gondoskodnia" - tette hozzá.

A CDU/CSU pártszövetség legutóbb 19 éve, az 1994-es választáson ért el 40 százalék feletti eredményt, akkor 41,4 százalékot szerzett. A 2009-es választáson a szavazatok 33,8 százalékával végeztek az élen. A CDU/CSU sorban a harmadik választást nyerheti meg az exit poll vizsgálatok szerint, Angela Merkel, a CDU elnöke pedig a harmadik kormányfői ciklusát kezdheti. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU 2005-2009 között nagykoalícióban kormányzott az SPD-vel. Az FDP 64 év után veszíti el a képviseletet a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában, amennyiben a végeredmény az exit polloknak megfelelően alakul. A liberálisok 2009-ben minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot értek el. Az SPD kismértékben javított 2009-hez képest, amikor a 150 éves párt 23 százalékkal történetének legrosszabb választási eredményét könyvelte el.

A vasárnapi választás hivatalos előzetes végeredménye hétfő kora reggelre várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?