A német választásokon a franciák Merkelre szavaznának

A franciák többsége azt szeretné, ha Angela Merkel maradna a német kancellár a vasárnapi parlamenti (Bundestag-) választásokat követően.

Az OpinionWay közvélemény-kutatóintézetnek a Le Figaro című konzervatív napilapban pénteken közölt felmérése szerint a franciák 63 százaléka úgy látja, hogy hazájának a német gazdasági modellt és annak teljesítményét kellene követnie, s mivel ezt a sikert Angela Merkel testesíti meg a szemükben, a megkérdeztettek 56 százaléka a konzervatív politikust látná szívesen a választások győzteseként. Tény, hogy szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück sokkal kevésbé ismert Franciaországban, s őt csak a megkérdezettek 25 százaléka támogatja.

A franciáknak egyébként 64 százaléka van jó véleménnyel Merkelről, s csak 27 százaléka gondolkodik róla negatívan. A konzervatív szavazóknak 88 százaléka elégedett a kancellár politikájával, de a baloldalon is viszonylag magas, 46 százalékos a konzervatív politikus támogatottsága. A franciák elsősorban vezetői képességeiért tartják nagyra Merkelt: 87 százalék azt a tulajdonságát becsüli a leginkább, hogy képes tekintélyt parancsolni. A megkérdezettek 83 százaléka szerint Merkel jól képviseli Németország érdekeit külföldön, 81 százalék szerint pedig képes meghozni nehéz döntéseket. A franciák 75 százaléka azt is értékeli, hogy a kancellár „tudja, merre tart".

A megkérdezetteknek azonban csak 53 százaléka tartja képesnek Merkelt arra, hogy megmondja az igazságot a németeknek, s csak fele értékelte pozitívan az európai válságkezelő politikáját. Ugyanekkora arányban gondolják azt a franciák, hogy a német vezető Franciaország szövetségese. A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a franciák 53 százaléka úgy látja, hogy Franciaország érdekei szempontjából jobb, ha Merkel a kancellár. Steinbrückről a megkérdezetteknek csak 28 százaléka gondolja ezt.

A felmérés legfőbb tanulsága, hogy a sztereotípiákkal ellentétben a német gazdasági modellt Franciaországban is vonzónak tartják, az időnként hallható kritikák ellenére. „A (Franciaországban) érezhető pesszimizmus hangsúlyosabbá teszi a német siker vonzerejét" - mondta a Le Figarónak Bruno Jeanbart, az OpinionWay kutatásvezetője. A francia-német motor hatékonyságát is vizsgálta a kutatóintézet: a franciák 52 százaléka úgy gondolja, hogy ez a két ország biztosítja továbbra is Európa motorját.

Kimaradt?