Magyar táncokkal gratulált Orbán Viktor a győztes Merkelnek

Videóüzenetben gratulált Angela Merkelnek Orbán Viktor. A kormányfő a honlapján megjelent, Brahms: Magyar táncok. Küldöm Berlinbe Angela Merkelnek című videón tegeződve szól a német kereszténydemokratákhoz és a kancellárhoz: „nagy örömmel fogadtuk itt a híreket Budapesten arról a diadalról, amit a most befejeződött német választáson arattatok".

Orbán szerint fontos győzelem ez, mert biztatást és bátorítást jelent a jövőre nézve a magyaroknak is. Bátorítást azért, mert azt mutatja, hogy bátor politikával még a súlyos válság közepette is ki lehet érdemelni a választók bizalmát. Biztatást pedig azért, mert lesz mód arra, hogy az elkövetkező években közösen keressenek orvosságot közös hazánk, Európa súlyos bajaira.

http://www.youtube.com/watch?v=k3ELWXuGjDI&feature=player_detailpage

„Isten éltesse a német kereszténydemokratákat, gratulálok kedves Angela" - zárja az üzenetet Orbán, majd egy váratlan fordulattal Brahms Magyar táncai csendülnek fel.

A Fidesz és a CDU egyaránt az Európai Néppárt tagja. Angela Merkel több ízben bírálta Orbán politikáját. Idén márciusban a kancellár Áder János államfőnek azt mondta: komolyan kell venni az uniós partnerországok aggodalmait az alkotmány módosítása miatt, és felelősséggel kell bánni a kétharmados többséggel. A kancellár egyben kiszámíthatóbb gazdasági környezetet várt el a magyaroktól.

Májusban Merkel egy kérdésre ismét megerősítette: többször beszélt már Orbánnal a magyar alkotmányt érintő kritikákról, és Orbán biztosította arról, komolyan veszik a bírálatokat, és erre figyelni fognak saját pártcsaládjukon belül is. Merkel kitért arra is, hogy ha Magyarországon antiszemita jelenségek ütik fel a fejüket, akkor azokról nyíltan kell beszélni. Mint mondta, ők mindent megtesznek, hogy magyar barátaikat a helyes útra tereljék, de semmiképpen nem gondolja, hogy a magyarokat ki kellene zárni az Európai Unióból.

 

Kimaradt?