Tizenkilenc éve küszködik a Translectrica egy országos jelentőségű magasfeszültségű vezeték építésével

A 400 kV-os távvezeték nélkül nem kezdődhet el egy sor szél- és naperőmű építése.

Tizenkilencedik éve kínlódik a Transelectrica egy, az áramelosztó hálózat kapacitását lényegesen megnövelő fejlesztéssel. A 400 kV-os gyűrű nevű beruházás egy 1 796 km hosszú, 400 kV-os légvezeték kiépítését célozza. A beruházás 2003-ban kezdődött, s ezidáig 376 millió lejt költöttek rá.Nagy szükség volna új erőművekre | Fotó: AdobeStock

Az áramelosztó hálózatot üzemeltető állami vállalat tájékoztatása szerint a 2003 és 2021 közti időszakban a beruházást hozzávetőleg 70 százalékban sikerült megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a közel 1 800 kilométerből 1 250 készült el. A 400 kV-os gyűrű fennmaradó részei kivitelezés alatt állnak, illetve még hozzájuk sem kezdtek.

Ennek a munkálatnak az elhúzódása a fő oka annak, hogy egy sor, új termelési kapacitás létrehozását célzó beruházást nem tudnak elkezdeni. „Ellenkező esetben nem lehet biztosítani az országos elektromos energia rendszer biztonságos körülmények között történő működését” – közölte az Transelectrica a Ziarul Financiar gazdasági napilap érdeklődésére.

A szélenergia felhasználására legalkalmasabb délkeleti országrészben, valamint Temes és Krassó-Szörény megyékben egyelőre ezért nem helyezhetnek üzembe újabb termelési kapacitásokat. Maros és Hargita megyékben 700 MW-ot bírna még el a hálózat, Fehér, Szeben, Brassó és Kovászna megyékben pedig 1 100 MW-t. A befektetők számára jelenleg az Arad és Hunyad, illetve Bihar, Szatmár, Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód és Kolozs megyékből álló régiók a legvonzóbbak, ahonnan 1 700, illetve 1 500 MW plusz teljesítményt tudna felvenni az országos elosztó hálózat.

A hazai áramelosztó hálózatnak nem csupán a belső elosztó kapacitását kell növelni, hanem az import-export kapacitását is. Jelenleg ez mindössze 2 600 MW, s 2021-ben voltak olyan időszakok, amikor a kihasználtsága megközelítette a maximumot. A tervek szerint 2025-re 5 500, 2030-ra pedig 7 100 MW-ra kell emelni Románia elektromos energia import-export kapacitását.

Az energetika terén Románia nagy kihívásokkal néz szembe. Az országos helyreállítási terv keretében a kormány vállalta, hogy 2025 végéig 3 780 MW, 2030-ig pedig 4 590 MW szénalapú energiatermelő teljesítményt szüntetünk meg, amit 6 900 MW beépített teljesítményű megújuló energiatermelő egységekkel helyettesítünk.

A valóságban Romániának ennél jóval nagyobb a valós energiaigénye. „Közismert tény, hogy Romániában legalább 10 ezer MW beépített teljesítményre van szükségünk” – nyilatkozta Florin Rădoi, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) egyik igazgatója. Az ország áramtermelési kapacitása 18,568 ezer MW, azonban ez pusztán elmélet. „A valóságban kisebb kapacitással működünk, ennek szinte a felével, a többi inaktív-, illetve tartalék kapacitás” – ismerte el Florin Rădoi.

Kapcsolódók

Kimaradt?