Tanulmány: kezd kimenni a divatból a borravaló

Tavaly a vendégek közel egyharmada nem adott borravalót, míg egy évvel korábban még csak 10 százalék körül volt az arányuk.

A járványügyi korlátozások ellenére jó évük volt tavaly a közélelmezéssel foglalkozó cégek (éttermek, gyorséttermek, kávézók, bisztrók, bárok, sörözők stb.) többségének, derüli ki a Hospitality Culture Institute tanulmányából. Az ágazat forgalma 5,66 milliárd euró volt, 21 százalékkal több, mint 2019-ben. Ez az adat szöges ellentétben van más ágazati forrrások információival. A vendéglátóiparban a borravaló fontos jövedelemforrás | Fotó: MTI

„A növekedés főleg a kiszállításnak tudható, amely sok új fogyasztót eredményezett. Az év vége felé csökkenni kezdett a házhozszállítás volumene, inkább az irodákból érkeztek rendelések. Erősen növekvő tendenciát mutat a rendelések száma olyan helyekről, ahol a megrendelő nem fordult meg fizikailag” – nyilatkozta a Capital gazdasági hetilapnak Florin Maxim, a Hospitality Culture Institute alapítója.

A kiszállítás piacvezetője a Glovo, a második legnagyobb piaci szereplő pedig a Tazz. A járvány első évében exponenciálisan nőtt a kártyás és a telefonos fizetések száma, tavaly azonban megfordult a trend, nőtt a készpénz részesedése. Ugyancsak nagyon megugrott azon kliensek száma, akik nem hagynak borravalót. „Egyetlen év alatt megtriplázódott a számuk, már 32 százalékot tesznek ki” – mondja Florin Maxim. Minden bizonnyal ebben közrejátszik a gyorsuló infláció, a kliensek egy része a borravaló megspórolásával kompenzálja a nagyobb számlát.

Tavaly a rendelések 59 százaléka a 21-50 lejes értéksávba tartozott. Tavaly nagyon megnőtt a hiper- és szupermarketekben működő, készételt forgalmazó részlegek forgalma, ezek árbevétele 30 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet. A tavalyi volt az első év, amikor a közélelmezési egységek vendégeinek több, mint a fele a digitális menüt részesítette előnyben a nyomtatottal szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?