Hetven százalékkal csökkentek idén a hazai vendéglátóipar bevételei

Kevesebben járnak étterembe, sörözőbe, mint a korábbi években, s aki elmegy, kevesebb pénzt hagy ott.

A járványmegelőző intézkedések és az általános bizonytalanság miatt továbbra is szenved a vendéglátóipar. Az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezetének  (HORA) júliusi felmérése szerint az éttermek és sörözők mindössze 2,9 százalékának a bevételei érik el a tavaly ilyenkori szintet.

A lokálok 18 százaléka ki sem nyitott, valószínűleg idén már nem is fognak, s minden második esetében az árbevétel 70 és 90 százalék közötti mértékben marad el az ebben az időszakban megszokottól. A kijárási tilalom idején a házhoz szállítás a cégek egy részét megmentette a teljes összeomlástól, azonban hosszú távon nem megoldás. Jelenleg a vendéglők és étkezdék háromnegyedének esetében a házhoz szállítás a teljes árbevételnek legfeljebb 30 százalékát teszi ki.

Cseke Róbert Kolozsváron, az Óvárban működtet egy sörözőt, mely az átlagnál jobb helyzetben van, a bevételek ugyanis csak 50 százalékkal kisebbek, mint tavaly nyáron. Ez részben a távolságtartási szabályok miatt van, az asztalokat szellősebben kell elhelyezni, mint korábban, egy asztal körül pedig maximum négy személy ülhet, zárt térben pedig kizárólag kis létszámú magánrendezvények folyhatnak.

Az árbevétel csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy a korábbinál kisebb az egy főre eső fogyasztás, a vendégek egy része olcsóbb termékeket fogyaszt. Elmondása szerint ez általános jelenség, más lokálok tulajdonosai is érzékelik.

A kormány októberig adófizetési halasztást adott a vendéglátóipari cégeknek, ez azonban nem oldja meg az ágazat problémáit, annál is inkább, mivel a járványügyi adatok kedvezőtlen alakulása miatt teljesen bizonytalan, hogy mi lesz ősszel, lehet-e majd vendégeket fogadni zárt térben. „Mi félretesszük a pénzt, amit be kell majd fizetnünk, s más vállalkozóktól azt hallottam, hogy ők is ezt teszik” – nyilatkozta Cseke Róbert. Elmondása szerint a vendéglátóipar most sokkal nagyobb bajban van, mint a 2008/2009-es válság idején.  

Beltéri vendégfogadást szeretnének

A HORA megpróbál nyomást gyakorolni a kormányra annak érdekében, hogy mielőbb engedélyezzék a beltéri vendégfogadást. „A teraszok és kerthelyiségek június 1-i megnyitása nem járt együtt a fertőzések számának a növekedésével, amiből az következik, hogy lehetőség lenne a biztonságos teljes nyitásra azon egységekben, ahol betartják az előírásokat. (...) A fertőzések számának a növekedése az előírások hiányának tudható be, illetve annak, hogy az állam a meglévőket is képtelen betartatni” – olvasható az érdekvédelmi szervezet állásfoglalásában.

A koronavírus okozta válság öt év szárnyalás után sújtott le a vendéglátóiparra. Tavaly az ágazat rekordösszegű, 14 milliárd lejes forgalmat bonyolított, közel 20 százalékos növekedést érve el 2018-hoz képest, s a kilátások az idei évre is kedvezőek voltak. A piacon 15 ezer cég osztozik, alkalmazottaik száma a járvány kitörésekor 130 ezer volt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?