Sztrádaépítés a szürrealizmus jegyében: 13 km-es alagút egy folyómeder alatt

A Brassó-Ploiești autópálya egyik lehetséges nyomvonalán javasolják ezt a merész műszaki megoldást.

Nagyon fel fogja adni a leckét a kivitelezőknek a Brassó és Ploiești közti autópálya. Még nem jelölték ki a sztráda nyomvonalát, azonban bármelyiket is választja majd a minisztérium, az építőknek nagy műszaki kihívásokkal kell majd szembenézniük.Erre halad majd a Brassó és Ploiești közti sztráda | Fotó: Facebook/CNAIR

A nyomvonal kijelölésére felkért Consitrans öt változatot tett le a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium, valamint a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) asztalára, írja az economedia.ro. A sztráda 111 vagy 113 km hosszú lesz, attól függően, hogy melyik nyomvonalra esik majd a választás.

Az egyik változat szerint a kivitelezőknek 31 alagutat kellene megépíteniük. Ez teljes hossza 41,3 km, ami azt jelenti, hogy a teljes sztráda harmada a föld alatt futna. Ez irtózatos, 9 milliárd eurós költségekkel járna, ezért fölöttébb valószínűtlen, hogy az illetékesek erre voksolnának.

Egy másik variáns olcsóbb, de műszakilag szintén nagyon meredek megoldást javasol: egy 13,4 kilométeres alagutat, mely a Prahova folyó medre alatt futna. Az alagutat a Kárpátoktól délre, Câmpina térségében alakítanák ki. Ha ez a változat nyeri el a tárca és a CNAIR vezetőinek a tetszését, akkor ez lesz a leghosszabb közúti alagút az országban.

Kapcsolódók

Kimaradt?