Észak-erdélyi autópálya: 96 kilométernek még kivitelezője sincs

Nincs mit csodálkozni azon, hogy csigalassúsággal halad a sztrádaépítés, ha egy-egy kivitelező kijelölése is évekbe telik.

Tizennyolc éve kezdődött el az észak-erdélyi autópálya építése, s nem hogy nem készült még él, de egyes szakaszok esetében azt sem lehet egyelőre tudni, hogy ki lesz azok kivitelezője. Kolozsvár és a magyar határ között jelenleg három sztrádaszakaszra nincs érvényes szerződés, írja az economedia.ro.Fotó: Facebook/Pro Infrastructură

A szóban forgó szakaszok a következők: Vaskapu (Szilágy megye) – Szilágynagyfalu (41 km), Bisztraterebes – Bihar (29 km) és Bisztraterebes – Berettyószéplak (26 km). Ezek teljes hossza 96 km. A három közül messze a legkomplexebb feladat a Szilágynagyfalu és vaskapu közti szakasz megépítése.

Ennek a nehézsége nem a hosszából, hanem a terepviszonyokból fakad. Az észak-erdélyi autópálya nyomvonala ezen a szakaszon metszi az Erdélyi Szigethegység Meszes vonulatát, mely alatt alagúton halad majd át. A tervezett alagút hossza közel 3 km, ez lesz az ország leghosszabb közúti alagútja.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaságnak (CNAIR) annak ellenére nem sikerült még szerződést kötnie erre a sztrádaszakaszra, hogy a közbeszerzési eljárás meghirdetése, 2020 november 18. óta két év telt el. A megbízás odaítélését óvások és bírósági perek hátráltatták. A Bukaresti Táblabíróság augusztus 5-én hozott ítéletével elutasította a Strabag keresetét, mellyel a vállalat egy korábbi, az Astaldi által benyújtott óvás jóváhagyásának az érvénytelenítését szerette volna elérni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) arra kötelezte a CNAIR-t, hogy értékelje ki ismét a benyújtott pályázatokat, azonban az mostanáig nem birkózott meg a feladattal. A CNAIR-nek november 29-ig kellene győztest hirdetnie, azonban ez nem lesz egyszerű, mivel a beruházás eredeti költségvetése mostanára teljesen irreálissá vált.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter a közelmúltban elismerte, hogy a költségvetést módosítani kell, mivel két év alatt nagyban megugrottak az építési költségek. A CNAIR korábbi becslései szerint 880 millió euróba került volna a sztrádaszakasz megépítése, most már azonban minden bizonnyal jóval 1 milliárd euró fölött járnak a költségek.

Az észak-erdélyi sztráda Szilágynagyfalu és Vaskapu közti szakaszának megépítésére hat cég, illetve konzorcium pályázik, a már említetteken kívül három török és az olasz Pizzarotti. A majdani nyertesnek 12 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, s 36 hónap a munkálatok elvégzésére.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?