Erdélyben épül meg Románia leglátványosabb közúti csomópontja

Négyszintes lesz, és a DN1-es főutat kapcsolja majd össze két autópályával, melyek építése még el sem kezdődött.

Brassó mellett épül majd meg az ország leglátványosabb és legkomplexebb közúti csomópontja. Ezt Tudor Alexandru Duțu, a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP) vezetője közölte egy Facebook-bejegyzésben.Az A3-as sztráda Barcarozsnyó térségében | Fotó: Facebook/Pro Infrastructură

Az elnevezése Feketehalom Észak Csomópont lesz, s négy szinten biztosítja majd a kapcsolatot a DN1-es országos főút, valamint az A3-as és az A13-as autópályák között. A két sztráda egyelőre csak papíron létezik, tehát egyelőre a csomópont is a távoli jövő zenéje, írja az economica.net.

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) november végén írta ki a közbeszerzési eljárást a Brassót Bákóval összekötő A13-as autópálya megvalósíthatósági tanulmányának az elkészítésére. A pályázatokat 2023 január 16-ig lehet leadni. A győztesnek 28 hónap alatt kell majd elkészíteni a tanulmányt.

Az A13-as sztráda már eddig is konfliktusok forrása volt, Illyefalva és a Brassó megyei Vámoshíd lakosai is több alkalommal tiltakoztak már a tervezett nyomvonal ellen. A két település lakói kilátásba helyezték, hogy a mennyiben a CNAIR nem változtat a nyomvonalon, nem fogják beengedni a megvalósíthatósági tanulmányon dolgozó cég munkatársait a földjeikre, hogy ott elvégezzék a szükséges geológiai vizsgálatokat.

Az A3-as autópálya Brassó és Fogaras közti szakasza megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének a kiegészítésére a CNAIR 2021 augusztusának végén kötött szerződést. A munkát 2024-ben kellene befejezni. Az A3-as Brassó és Ploiești közti szakaszának a tervezése is folyamatban van. Az A3-as sztrádából mostanáig egy közel 10 kilométeres csonk épült meg Barcarozsnyó térségében.    

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?