Ötvenöt év alatt sem voltunk képesek megépíteni 1000 km autópályát

Jelenleg 991 kilométer sztrádánál tartunk, ami az 1967-es kezdés óta évi 18 kilométeres átlagnak felel meg.

Továbbra is siralmasan teljesít Románia a közúti infrastruktúra fejlesztése terén. Idén 13,17 km hosszúságú autópályát sikerült csak átadni, az A1 Nagyszeben és Bojca közti szakaszát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nyáron elkészült egy 40 kilométeres gyorsforgalmi út is, az olténiai Balș és Slatina között.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Ez azt jelenti, hogy még mindig nem érte el az 1000 kilométert a romániai autópálya-hálózat hossza. Jelenleg 991 kilométernél tartunk, ami röhejes érték egy közel 240 ezer négyzetkilométeres EU-tagállamban, ahol 1967-ben, tehát 55 éve kezdték el építeni az első sztrádát. Ez 18 km-es évi átlagnak felel meg, amire nem lehet büszkék. Idén átléphettük volna az 1000 km-es határt, azonban ahhoz idejében be kellett volna fejezni két másik, folyamatban levő beruházásból legalább egyet, ami nem jött össze.  

Ha a gyorsforgalmi úthálózat bővítése terén nem is teljesítettünk jól 2023-ban, az új beruházások indításának tekintetében kifejezetten gyümölcsöző volt az év. „18,5 milliárd lej az értéke az év folyamán aláírt közúti infrastrukturális szerződéseknek” – nyilatkozta a napokban Sorin Grindeanu.

Sokat elmond az infrastruktúra-fejlesztés menedzsmentjének a színvonaláról, hogy a szállításügyi miniszter még ebben is téved, a valóságban ugyanis az idén aláírt szerződések összértéke 22,5 milliárd lej. Ezt a Pro Infrastructură Egyesület számolta ki a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) információi alapján.

Idén kilenc autópályaépítési szerződést írtak alá. Három az A1-es autópályára vonatkozik, öt az A7-es moldvaira, egy pedig az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakaszára. A szerződések 254,44 km autópálya megépítésére vonatkoznak. A leghossza az A7 Bákó és Focșani közti 96 kilométeres szakasza, s ez kerül a legtöbbe is, 6,513 milliárd lejbe.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?