Ringbe száll az IMF a kriptovaluták ellen

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a központi bankok digitális devizái (CBDC) számára fejleszt közös platformot, hogy lehetővé tegye az országok közötti tranzakciókat – idézi Kristalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját a Világgazdaság.

A különböző országokban létrehozott, központi bankok által kontrollált digitális devizákat nem szabad elszigetelni egymástól, a hatékonyabb és igazságosabb tranzakciókhoz olyan rendszerekre van szükség, amelyek összekötik az országokat – mondta Georgieva a marokkói Rabatban, az afrikai központi bankok konferenciáján. „Ezért az IMF-nél egy globális CBDC-platform koncepcióján dolgozunk” – tette hozzá.Fotó: Shutterstock

Az IMF azt szeretné, ha a központi bankok megállapodnának a digitális valuták közös szabályozási keretéről, amely lehetővé teszi a globális interoperabilitást, azaz az informatikai rendszerek közti együttműködést.

Ha nem sikerülne megállapodni egy közös platformról, az vákuumot teremtene, amelyet valószínűleg a kriptovaluták töltenének be – mutatott rá. A két fogalom közötti különbség, hogy a CBDC a központi bank által ellenőrzött digitális valuta, míg a kriptovaluták szinte mindig decentralizáltak.

Már 114 központi bank kezdte meg a CBDC-fejlesztést, közülük mintegy tíz célegyenesbe fordult – világította meg a fejlesztés hátterét az IMF vezére. A CBDC-k segíthetnek a pénzügyi integráció előmozdításában és az átutalások olcsóbbá tételében is, mivel a hagyományos pénzátutalások átlagos költsége 6,3 százalék, ami évi 44 milliárd dollárt tesz ki – jegyezte meg.

Georgieva hangsúlyozta, hogy a CBDC-ket vagyoni eszközökkel kell alátámasztani, és a kriptovaluták is csak akkor jelentenek valódi befektetési lehetőséget, ha vagyoni értékű eszközök állnak mögöttük, ellenkező esetben nem többek, mint puszta spekuláció.

Kapcsolódók

Kimaradt?