Újabb hitelmegállapodásról tárgyal a kormány az IMF-fel

Bukarest hivatalosan is tárgyalásokat kezdeményez még idén a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről – jelentette ki kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárgyalások során a szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd, és kevésbé az államháztartási hiányra, mint ahogyan az eddigi megállapodások során történt – nyilatkozta Teodorovici a Reuters hírügynökségnek.

Romániának szeptemberben jár le sorozatban a harmadik hitelmegállapodása, amelyet az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint Bukarest ezúttal az IMF-fel akar megállapodást kötni. Teodorovici leszögezte, hogy egy IMF-hitelszerződés az Európai Bizottság részvétele nélkül is létrejöhet, hiszen különböző megállapodásokról van szó.

Többször is jelezték a szándékot

A miniszter közölte: a 2016-os évre 2,1 százalékos államháztartási hiányra számítanak, ha nem veszik számításba a kilátásba helyezett béremeléseket az állami szektorban. Amennyiben ezeket is beleszámolják, a deficit akkor is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad – tette hozzá.

Szeptember közepén Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője közölte, hogy Románia hivatalosan még nem igényelt újabb hitelmegállapodást a szervezettől, miután a román kormány tagjai többször is jelezték ezt a szándékot.

Victor Ponta miniszterelnök kedden hasznosnak nevezte egy újabb megállapodás megkötését a washingtoni pénzintézettel. Leszögezte, hogy erről politikai döntést kell hoznia a kormánykoalíciónak, és előtte még az államfővel, valamint az ellenzékkel is tárgyalniuk kell.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?