Öt százalékos gazdasági növekedést jósol idén Romániának az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén öt százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, becslésük szerint középtávon a növekedés három százalékra lassul.

A washingtoni pénzintézet küldöttsége pénteken tartott sajtótájékoztatót Bukarestben, ahol a hatóságokkal tárgyaltak a szokásos éves látogatás alkalmából, amely Romániának a nemzetközi szervezetben betöltött tagságából fakad. Romániának nincs hitelmegállapodása az IMF-fel.

Az nemzetközi pénzintézet szerint, ha Románia nem módosítja a jelenlegi gazdasági politikáit, a gazdaság növekedése egyre törékenyebbé válik. Tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékkal nőtt, ez az idén becslésük szerint 5 százalékra fog lassulni, mivel az adócsökkentések gazdaságserkentő hatásai mérséklődnek, a közberuházások alacsony szinten vannak, és a szerkezeti reformok stagnálnak.

Az IMF azt javasolta Bukarestnek, hogy szigorítsa monetáris politikáját, és csökkentse az államháztartási hiányt. Az IMF szerint Bukarestnek a deficitet GDP-arányosan 1,5 százalékra kellene mérsékelnie 2020-ig. Tavaly az államháztartási hiány elérte a 2,88 százalékot, 2016-ban is csaknem 3 százalék volt a deficit. A nemzetközi szervezet azért sokallja ezt, mert – mint mondták – a deficit az államadósságot növeli, ami indokolatlan olyan időszakban, amikor a gazdaság jelentős mértékben nő.

Az IMF azt is javasolta Romániának, hogy növelje a közberuházások hatékonyságát bizonyos beruházások kiemelten fontossá minősítése révén, növelje az európai uniós pénzek lehívási arányát főleg a nagyberuházásokra, illetve fegyelmezettebb és kiszámíthatóbb adópolitikát folytasson.

A kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, az Európai Bizottság a február elején közzétett téli gazdasági jelentésében 4,5 százalékos román GDP-bővülést valószínűsített.

Kapcsolódók

Kimaradt?