Ekkor vezetné be Románia az eurót a PSD elnöke szerint

Románia 2024-ben bevezetné az eurót a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati, rendkívüli kongresszusán hozott döntés szerint.

A céldátumot Liviu Dragnea pártelnök javasolta a küldötteknek. A politikus kijelentette, hogy bátornak kell lenniük, és tudni, hogy ez a lépés szükséges. „Romániának ez az egy esélye van, hogy egy asztalhoz üljön Európa gazdagjaival” - mondta el Liviu Dragnea. Közölte: kineveznek egy bizottságot is, amely az euró bevezetésével fog foglalkozni.

Korábban Teodor Meleșcanu külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy 2022 reális céldátum az euró bevezetésére. Ezzel szemben Daniel Dăianu, a nemzeti bank igazgatótanácsi tagja arról beszélt: Románia 2025-ben vezetheti be az eurót.

A régióban ugyanakkor nem minden ország siet ennyire az eurózónába. A magyar kormány és a jegybank célja, hogy a hazai egy főre jutó GDP előbb érje el az EU-átlag 90 százalékát (most 67 százalék), és az ország csak utána vegye át az eurót. Ez évtizedekbe is telhet. Magyarországon nincs hivatalos csatlakozási céldátum – emlékeztet a portolio.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?