Jegybanki vezető: Románia 2025-ben vezetheti be az eurót

Románia 2025-ben vezetheti be az eurót – véli Daniel Dăianu, a nemzeti bank igazgatótanácsi tagja.

Az ismert közgazdász egy bukaresti konferencián beszélt erről szerdán. Szavai szerint az ország a következő nyolc évben megteheti az euróövezethez való csatlakozáshoz szükséges lépéseket, de a csatlakozásnak feltétele az is, hogy az euróövezet működése is javuljon.

„Be akarjuk vezetni az eurót. Hiszünk az európai projektben” – fogalmazott Dăianu. A közgazdász szerint ha a román gazdaság tartani tudja a jelenlegi évi 5 százalékos növekedési ütemét, akkor 2024-re az eurózóna átlagának 75 százalékos szintjére jut.

Dăianu hangsúlyozta, az ország messze nincs még felkészülve az euró bevezetésére. „Akik ennek ellenkezőjét állítják, nincsenek tisztában azokkal a következményekkel, amelyekkel az euróövezethez való korai csatlakozás járna” – mondta a szakember.

Sorin Grindeanu miniszterelnök korábban azt nyilatkozta: Románia csak akkor csatlakozhat az eurózónához, amikor a lakosság jövedelme megközelíti uniós bérszintjét. Arról már nem beszélt, hogy ez a bérkiegyenlítődés szerinte mikor következik majd be.

Kapcsolódók

Kimaradt?