banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Washington és Szöul is kéri a kriptokirály kiadását Montenegrótól

Dél-Korea és az Egyesült Államok is kérelmezte a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítója, a kriptokirályként is ismert Do Kvon kiadatását Montenegrótól – jelentette be Marko Kovac montenegrói igazságügyi miniszter szerdán.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint a politikus a szerdai sajtótájékoztatóján nem közölte, hogy Podgorica kinek akarja kiadni a nemzetközi körözés alatt álló Do Kvont. Mint mondta: a kiadatási folyamatnál figyelembe veszik a bűncselekmények súlyát, amelyekkel gyanúsítják, az elkövetés helyét, az elfogott állampolgárságát, valamint azt is, hogy ki kérte előbb a kiadatását. Azt is hozzátette, hogy Do Kvont Montenegróban dokumentumhamisítással vádolják, ezért csak azt követően adható ki, hogy ítélet született, és a férfi letöltötte a büntetését. Marko Kovac elárulta, hogy mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea kérte a dél-koreai férfinál talált és lefoglalt laptopokat, valamint más elektronikus eszközöket is.Do Kvont Montenegróban fogták el | Fotó: Agerpres/EPA

Filip Adzic montenegrói belügyminiszter korábban közölte, hogy a podgoricai repülőtéren a múlt héten hamis dokumentumokkal elfogott Do Kvonnal együtt a cég pénzügyeiért felelős munkatársát, Hon Csang Dzsunt is elfogták. A két férfi egy Dubajba tartó járatra akart felszállni. Montenegrói elfogása előtt Do Kvont Szerbiában vélték látni, ahonnan a feltételezések szerint illegálisan lépett át a szomszédos országba.

Do Kvon blokklánccége tavaly omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek. A férfi azóta eltűnt, az Interpol vörös listáján is szerepel, de Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is körözik pénzügyi és adócsalás gyanújával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Do Kvon októberben ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett korábban több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy „egyáltalán nincs szökésben”, azonban tartózkodási helyét „biztonsági okokra” hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?