Rekordösszeget fizetünk az államadósság kamatjaira, négyszeresét annak, amennyit 8 évvel ezelőtt

Tavaly 30,6 milliárd lej ment el a kamatokra, idén jóval nagyobb lesz a számla.

Április végéig Románia 13,8 milliárd lejt fizetett ki az államadósság kamatjaira, közölte a Pénzügyminisztérium. Ez abszolút rekordot jelent, 1,1 milliárddal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának 12,7 milliárd jeles kiadását, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Agerpres

Az egész tavalyi évben 30,6 milliárd lej költöttünk az államadósság kamatjaira. Ez az összeg a központi költségvetés 5, a GDP 1,9 százalékát tette ki. Ha az első négyhavi tendencia az elkövetkező hónapokban is kitart, akkor az év végéig akár 40 milliárd lej körüli összeget is költhetünk az államadósság finanszírozására, ami harmadával haladná meg a tavalyit.

A kamatterhek pár év alatt megsokszorozódtak. 2017-ben még csak 3,3 milliárd lejbe került az államadósság finanszírozása, rá egy évre már 5 milliárdba. 2022-ben az egy évvel korábbi 6,3 milliárdról 9,4 milliárd lejre nőtt a kamatok össze, tavaly pedig 12,7 milliárdra. Tehát idén négyszer annyit fizetünk az államadósság kamatjaira, mint nyolc évvel ezelőtt. Ez egyrészt az adósságállomány gyors növekedésének volt a következménye, másrészt pedig annak, hogy a bukaresti kormány egyre drágábban jut hitelekhez.

Február végén Románia államadóssága a GDP 52,4 százalékát tette ki. A hazai mindenkori kormánypárti politikusok előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az ország GDP-arányos adósságállománya még mindig bőven az EU átlaga alatt van, s nem éri el az Európai Bizottság által maximálisan elfogadhatóként megállapított 60 százalékot.

Szokás Németországgal példálózni, melynek az eladósodottsága 2023 végén 63,6 százalék volt. A két ország között azonban két tekintetben is lényegi a különbség. A román gazdaságnál több német tartományé nagyobb, a szövetségi köztársaságéval pedig egy napon sem lehet említeni.

Másrészt Németország 2012 óta 80,7 százalékról 63,6 százalékra, vagyis 17,1 százalékponttal csökkentette az eladósodottságát. Ugyanezen időintervallumban Romániában több mint 15 százalékponttal nőtt. A német adósságállomány a 90-es években és a 2000-es évek elején ugrott meg, annak a 2000 milliárd eurónak betudhatóan, amit az egykori NDK felzárkóztatására költöttek.  

Ezzel szemben Románia a hiteleket fogyasztásra fordítunk, a költségvetési bevételek ugyanis nem fedezik azt az összeget, amit az államapparátus fenntartására, a nyugdíjakra, az oktatásra és az egészségügyre költünk.  

Románia adósságállománya jelenleg 841 milliárd lejt tesz ki. Mivel idén a kormány két kézzel szórja az idehaza meg nem termelt pénz, a gazdaság pedig a vártnál lassabban nő, az elkövetkező években a kamatterhek további növekedésére számíthatunk.

Kapcsolódók

Kimaradt?