Fél év alatt 58 milliárd lejjel nőtt az államadósság

Az adósságállomány június végén már közel 775 milliárd lej volt, s olyan gyorsan nő, mint eső után a gomba.

Az első félévben 58 milliárd lejjel nőtt Románia államadóssága, írja a Ziarul Financiar. December végén az adósságállomány 666,6 milliárd lejt tett ki, június végén azonban már 774,7 milliárd lejt (kb. 125 milliárd euró). GDP-arányosan szintén látványosan hízott az államadósság, 47,3 százalékról 49,7 százalékra.Fotó: Pixabay

Az 50 százalék körüli államadósság viszonylag alacsonynak számít az Európai Unióban, azonban egy olyan fejlettségi szintű ország számára, amilyen Románia, nagy pénzügyi terhet jelent. Az év első hét hónapjában 18,7 milliárd lej értékű kamatot fizettünk, nagyon valószínű tehát, hogy az államadósság finanszírozása idén a tavalyi rekordösszegnél is több pénzt fog elvinni az államkasszából. 2022-ben 29 milliárd lejt fizettünk ki a hitelezőknek, ami meghaladja a GDP 2 százalékát.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő a közelmúltban megerősítette Románia BBB- besorolását. Ez a legutolsó, még befektetésre ajánlott kategória, vagyis Fitch döntése azt jelenti, hogy Románia képes kifizetni a kamatokat, illetve törleszteni a tartozásait. Ennek azonban iszonyatos ára van, a bukaresti kormány ugyanis jelenleg 7 százalék körüli kamatra vesz fel pénzt az idei költségvetési hiány finanszírozására és a korábbi hitelek újrafinanszírozására.

Négy és fél év alatt az ország adósságállománya 134 százalékkal nőtt. 2018 végén Románia államadóssága még csak 330,3 milliárd lej volt, ami az akkori GDP 34,5 százalékának felelt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?