Tovább nőhetnek idén az államadósság kamatterhei

Idén már 35 milliárd lejbe is belekerülhet az államadósság finanszírozása, 5 milliárddal többe, mint tavaly.

Tavaly 5,3 százalék volt a román kormány által felvett, 10 éves futamidejű hitelek átlagos kamata, írja a Ziarul Financiar (ZF). Idén januárban 3,1 milliárd lej ment el az államadósság finanszírozására, 82 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az investing.com portál becslései szerint idén 7,1 százalékra emelkedhet az átlagos kamatszint, ami nagy terhet jelent majd a központi költségvetés számára. Az Európai Unió egyetlen tagállamának kell csak Romániánál nagyobb kamatokat fizetnie, Magyarországnak.Fotó: AdobeStock

A ZF számításai szerint az idei évben a kamatok értéke meghaladhatja a 7 milliárd eurót, ami 35 milliárd lejnek felel meg. Tavaly még csak 29,09 milliárd lejt kellett költenie a kormánynak az államadósság finanszírozására.

„A román állam által fizetett kamatok viszonylag nagyok, főleg a magas országkockázat, másodsorban pedig a nagy finanszírozási igény miatt. Romániának az egy főre eső GDP-hez viszonyított adósbesorolása elég gyenge, aminek az okai a nagy makrogazdasági egyensúlyhiányok. Feltétlenül szükséges a besorolásunk javítása, ami kedvezően befolyásolná az államadósság finanszírozásának a költségeit” – nyilatkozta a ZF-nek Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Hasonlóan magyarázta a jelenséget Adrian Codîrlașu, a pénzügyi elemzők szakmai tömörölésének (CFA Románia) az alelnöke is. „Románia a befektetésre ajánlott legalsó adósbesoroláson áll, ami nagy finanszírozási költségeket jelent. Látjuk, hogy a kormány sok hitelt vette fel, a piacok pedig tudják ezt. A nagy kereslet automatikusan felfelé hajtotta a kamatokat. A kamatok azonban lefelé is változhatnak, ami csökkentené a költségvetési hiányt és az inflációt is” – nyilatkozta Codîrlașu.

Az Európai Bizottság számításai szerint 2024-ben az állam adókból és illetékekből származó bevételeinek kb. 9 százalékát viszik majd el a kamatok. Az Európai Unió átlaga ennél jóval kisebb, mindössze 3,8 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?