Ostobaságokat beszél Ciolacu a költségvetési hiányról

Rejtély, honnan szedte a kormányfő a 9,2 százalékos költségvetési hiányt, mivel a féléves GDP-arányos deficit 2,34 százalék.

2019-ben Románia GDP-arányos költségvetési hiánya még csak 2,7-2,9 százaléka volt, de „két szerencsétlen kormányzás után” 9,2 százalékra nőtt, jelentette ki egy sajtótájékoztatón Marcel Ciolacu. A kormányfő emlékeztetett, hogy Románia az egyetlen uniós tagállam, amely túlzottdeficit-eljárás alatt áll.Fotó: Pixabay

Ciolacu utalt arra is, hogy ha nem sikerül csökkenteni a deficitet, uniós forrásokat bukhatunk el, de reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor. Románia az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében vállalt kötelezettséget, hogy 2024-ben 3 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt.

A miniszterelnök azt is kijelentette, nem hibáztat senkit a jelenlegi helyzetért, és teljes mértékben vállalja a felelősséget a deficit csökkentését célzó intézkedésekért. Ciolacu arról már mélyen hallgatott, hogy az előző „szerencsétlen kormányzásnak” pártja és személyesen ő maga is részese is.

Ugyanakkor rejtély, honnan vette a kormányfő a 9,2 százalékos deficitadatot, hiszen a féléves költségvetési hiány 2,34 százalék. A pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy az éves deficit 5 százalék körül lesz, míg a költségvetésben 4,4 százalékos hiánycél szerepel. Egyetlen mérvadó szakértő sem mondott vagy írt olyat, az elmúlt hónapokban, hogy Románia 9,2 százalékos deficittel zárhatná az idei évet.   

Kapcsolódók

Kimaradt?