Rekordösszeget fizettünk ki szeptemberben az államadósság kamataira

Az év első kilenc hónapjában 12,5 százalékkal többe került az államadósság finanszírozása, mint 2022 azonos időszakában.

Szeptemberben 2,6 milliárd lej értékben fizetett kamatot az államadósság után, nyilatkozta Marcel Boloș. Ez az összeg történelmi rekordot jelent.Fotó: Agerpres

Az év első kilenc hónapjában 23,56 milliárd lej ment el az állam áltál korábban felvett hitelek kamataira, 12,5 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában. Tavaly az államadósság kamatköltségei közel 30 milliárd lejt tettek ki, s nagy a valószínűsége, hogy idén túlszárnyaljuk ezt az összeget.

A pénzügyminiszter annak kapcsán beszélt a kamatokról, hogy szeptemberben a GDP-arányos költségvetési hiány 3,55 százalékra emelkedett. Boloș elmondása szerint ennek egyik fő okát a kamatköltségek jelentették, a másikat pedig az, hogy a kormány 2,6 milliárd lej kompenzációt fizetett ki az energiaszolgáltatóknak, amiért azok hatósági áron, vagyis veszteséggel számláznak a fogyasztóknak.    

A pénzügyi tárca vezetője elismerte, hogy nagy bajok vannak a bevételi oldalon. „A bevételek 7,5 milliárd lejjel maradtak el a tervezettől. Bajok vannak az ANAF-nál” – idézi Boloșt az economedia.ro.

A bevételek visszaesése annak a következménye, hogy egyre kisebb fordulatszámon pörög a gazdaság, csökken a fogyasztás. Abban, hogy az adóhatóság alacsony hatásfokkal dolgozik semmi újdonság nincs, ez évtizedek óta köztudott.

Boloș elmondása szerint az év utolsó két hónapjában a deficit általában 2 százalékponttal szokott nőni. Ennek fényében nem lesz egyszerű megvalósítani az 5,7 százalékos deficitcélt, melyről Marcel Ciolacu kormányfő a közelmúltban beszélt. A költségvetésben szereplő eredeti 4,4 százalékos hiány már akkor teljesen irreális volt, amikor a kormány pénzügyi szakpolitikusai beleírták a büdzsé tervezetébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?