Műszakilag képzett emberekre lenne szükség, de a fizikai munka nem népszerű

Idén kevesebb műszaki szakirányú továbbképzést szervez az Maros Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség: cégek felkérésére csak autóvillamossági-elektronikai, vízvezeték-szerelői és hegesztői tanfolyamokat szerveznek. 

Maros megyében viszonylag állandó a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat a képzett munkanélküliek száma. A szakképesítés nélküliek, főleg a fiatalok kerülik a nehéz munkákat – nyilatkozta Elisabeta Bogdan, a Maros Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatóhelyettese.

„Egyre kevesebb fiatal diplomást veszünk fel az adatbázisba. A frissen végzetteket nem motiválja a munkanélküli segély összege sem, amennyiben nem találunk nekik munkát. Sajnos nem érdeklik őket a műszaki területeken ajánlott állások, inkább a nem fizikai típusú munkát keresik. Ilyen körülmények között nagyon nehéz segíteni őket az elhelyezkedésben. Ennek egy másik következménye az is, hogy az érintettek nem vesznek részt a képzéseken, vagy ha igen, időközben abbahagyják ezeket, ami sajnálatos” – fejtette ki Elisabeta Bogdan.

Fotó: Pixabay

Ami az egyetemeket illeti, a mérnökök és informatikusok iránti munkaerőpiaci keresletet nem tudják fedezni, ugyanakkor nagyon kevés fiatal jelentkezik a műszaki karokra. A Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetemen a hét mérnöki alapképzésben, hat mesterképzésben és a doktori iskolában nehezen telnek meg a meghirdetett helyek – tájékoztatott Călin Enăchescu professzor, az egyetem rektorhelyettese.

 „Nagyon sok vállalkozás kéri az egyetemet, hogy vegye fel a kapcsolatot a hallgatókkal szakmai gyakorlat és munkavállalás céljából. A megyében szervezett állásbörzék is ezt a célt szolgálják. A munkaerő iránti igény gazdaságilag alátámasztott. Jelenleg nem nagy a verseny ezekért a műszaki szakterületekért, ennek okát a technológiai szakterületi program nehézségei adhatják, ami sok projektet, sok munkát igényel. Különösen informatikai területen mutatkozik nagy igény munkaerőre, csak Maros megyében mintegy 1000 szakemberre van szükség”– közölte a rektorhelyettes.

Jövő évtől az orvosi, gyógyszerészeti, tudomány és technológiai egyetem duális oktatás indítását fontolgatja, ennek megfelelően szakközépiskolákkal működnének együtt, amelyek különböző műszaki szakterületen készítenék fel a diákokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?