Több száz háziállatot öltek meg idén a medvék Maros megyében

Nemrég egyetlen medve 39 juhot megölt, 17-et pedig súlyosan megsebesített egy támadás során.                                    

Legutóbb néhány nappal ezelőtt nagy pusztítást vitt végbe egy medve egy görgényszentimrei háztartásában. Az állat áttört egy téglafalat, majd pedig megölt vagy súlyosan megsebesített 56 birkát. Ugyanazon  a településen egy másik medve is megpróbált bejutni egy házba.Fotó: AdobeStock

A károk felmérésére összehívták a görgényszentimrei sürgősségi bizottságot, de idén ezeknek a bizottságoknak a kérésére nem lőttek medvét – tájékoztatott Dănuț Ștefănescu, a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

„A legutóbbi esetben a kollégáim felmérték a helyszínen a keletkezett károkat, 39 bárányt holtan találtak, ugyanakkor további 17 juhot is megsebesített a nagyvad, ezek esetében is valószínű, hogy többségük el fog pusztulni. Idén 15 engedélyt adtunk ki medvék kilövésére a megye területén, ebből eddig tíz esetben történt meg a kilövés”- nyilatkozta az ügynökség vezetője.

Idén aggasztóan megszaporodtak a háziállatok elleni medvetámadások, valamint a mezőgazdasági terményekben okozott jelentős értékű károkozások Maros megyében. A környezetvédelmi ügynökség helyi munkatársai arra számítanak, hogy év végéig tovább fog emelkedni a hasonló károk száma.

A medvék nagy része lejár a hegyekből, az emberek pedig csak villanypásztorral tudnak védekezni ellenük. Mindez annak a következménye, hogy a medvék élettere jelentősen beszűkült, s a nagy egyedszám miatt a gyengébbek kiszorulnak – fogalmazott Dănuț Ștefănescu. Hozzátette, idén 184 medvék által okozott kártevést regisztráltak megyeszerte, csaknem 350 háziállatot pusztítottak el a nagyvadak. Ami a termést illeti, a legtöbb kárt a kukorica- és a napraforgótermésben, valamint a gyümölcsösökben okozták. Hangsúlyozta, sokkal nagyobb kilövési kvótát kéne megszabni a megyében, hogy valamennyire ellenőrzés alatt lehessen tartani a jelenséget.

A Környezetvédelmi Minisztérium idén elindította a nagyragadozók, elsősorban a medvék felmérésére irányuló programot, amely jövőre zárul, és megmutatja hozzávetőleges létszámukat, valamint a legveszélyeztetettebb területeket.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?