Ismét megjelentek a Maros megyei településeken a medvék

Február közepétől ismét megjelentek a medvék Maros megye egyes településein, Marosugrán például 11 juhot ölt meg a nagyvad az elmúlt héten - tájékoztatott Dănuţ Ştefănescu, a Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője.

Dănuţ Ştefănescu úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy eddig nyolc, medve-okozta vadkárt jeleztek, így kérték a minisztériumi engedélyt egy vadállat eltávolítására. Azt is elmondta, az elmúlt héten Marosugra területén többször is garázdálkodott egy medve, és 11 juhot megölt.

Az új vadászati törvény szerint május 15-éig kell jóváhagyni a beavatkozási és megelőzési kvótákat. Ez utóbbi újdonság, és az a szerepe, hogy elejét vegye a vadkároknak - magyarázta Ştefănescu, aki ugyanakkor azt is elmondta: a megelőzési kvótába szerinte azokat a medvéket kellene beszámolni, amelyek mezőkön élnek, mert ezeknek az állatoknak nincs megfelelő életterük, ezért hatolnak be a gazdaságokba.

Mara Togănel, Maros megye prefektusa szerdán összehívta a vadkárok kivédésével foglalkozó munkacsoportot. A megbeszélések eredményeként a prefektusi hivatal felterjeszti a környezetvédelmi minisztériumhoz az általa javasolt megelőzési kvótákat. A prefektúra figyelmezteti a lakosságot, hogy medve felbukkanása esetén az 112-es segélyhívó számon kell értesíteni a hatóságokat. Ha pedig gazdaságban okozott kárt a nagyvad, a vadászati alapnak kell kérnie a medve eltávolítására vonatkozó engedélyt a Maros megyei környezetvédelmi ügynökségtől.

A Maros megyei hatóságok készek azonnal fellépni a medve felbukkanása okozta sürgősségi helyzetekben, a hatályos törvények tiszteletben tartása mellett - teszi hozzá a prefektúra közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?