Kilövési engedélyt kérnek a hidegkúti gazdára támadó medvére

A székelykeresztúri Hubertus Vadászegyesület kilövési engedélyt kér a környezetvédelmi minisztériumtól arra a medvére, amelyik kedden rátámadt egy férfire Hidegkúton, súlyosan megsebesítve az áldozatot.

Fazakas Attila, a vadászegyesület igazgatója elmondta: kérni fogják az engedélyt, de közeledik a hibernálás időszaka, lehetséges, hogy „nem tudnak végére járni a dolognak”.

„Amíg benyújtom a kérést, amíg megkapom a Hargita Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság álláspontját, amíg ez eljut a minisztériumba és jóváhagyják, itt a tél, és én nem tudom majd kilőni a medvét” – magyarázta Fazakas Attila.

A vadász szerint ilyen agresszív medvék esetében sokkal egyszerűbb eljárás szükséges, hogy minél gyorsabban meg lehessen oldani a problémát.

Fazakas Attila rámutatott ugyanakkor, hogy a medvepopuláció az optimálisnál számottevően, öt-hatszor nagyobb a vidéken, és az emberek a türelmük határán vannak. „Most is saját házának udvarán támadt rá az emberre a medve, maholnap bejönnek utánunk a házba” – nyomatékosította Fazakas.

Felhívta ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy ne próbálják meg elűzni a nagyvadakat, ne szaladjanak utánuk, ha azok megközelítik házukat, udvarukat, és legyenek nagyon elővigyázatosak, mert bármi megtörténhet, ha túl közel kerülnek az állathoz. A legjobb, ha ilyenkor bemennek a házba, szögezte le Fazakas Attila.

Mint megírtuk, kedd este súlyosan megsebesített egy medve egy 28 éves hidegkúti férfit, aki megpróbálta elkergetni az udvaráról bement nagyvadat. A szerencsétlenül járt emberen a csíkszeredai kórházban életmentő műtétet hajtottak végre, állapota jelenleg stabil.

Kapcsolódók

Kimaradt?