Egyre gyakoribbak a medvetámadások a Maros megyei Lövéren

A napokban egy medve bement egy háztáji gazdaságba a Maros megyei Marosfelfalu községhez tartozó Lövér településre és megölt három, egyenként 150 kg feletti sertést.

Az állatok gazdája etetés előtt, reggel találta meg az elpusztult háziállatokat. A tulajdonos elmondta, hogy a medvét többször is látta a környéken már, két-három naponta megjelent. Az általa okozott kár mértékének a megállapítása végett értesítette a helyi hatóságokat, az állatorvost, a vadásztársaságot és a környezetvédőket.

„Sajnos a községünkben egyre gyakoribbak az ilyen incidensek. A mostani eset után összehívtuk az illetékes hatóságok képviselőit, a polgármesteri hivatalt, az erdészetet, a vadásztársaságot, valamint a környezetvédőket, hiszen ez nem maradhat megoldatlanul. A település lakói jelezték, hogy félnek kimenni, megművelni földjeiket, mivel nagy az esély arra, hogy egy medvével találkoznak” – közölte a helyi sajtóval Angela Târnăvean, a marosfelfalusi polgármesteri hivatal képviselője.A kép illusztráció | Fotó: Pál Zoltán

A Lövéren történt medvetámadást követően, ugyanazon az éjszakán pár órával később újabb medvetámadást jeleztek egy másik háztartásban, onnan azonban elkergették az állatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Minden olyan nagyvad, amely a településeken veszélyezteti a lakosságot a kormány által kiadott sürgősségi rendelet értelmében azonnal eltávolítható. Gyakori medvetámadások esetén a nagyvad eltávolítási módja három módon hajtható végre: elhajtással, az állat altatásával és áthelyezésével/szükség esetén eutanáziával, vagy engedélyezett kilövés által. Annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás elindulhasson, a lakosságnak a 112-es segélyhívó számon kell jelentenie a medve jelenlétét vagy a támadást. Ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő bizottságot, amelybe a csendőrség és a helyi vadásztársaság is kiküld szakembereket. Emellett egy állatorvos is tagja a bizottságnak a polgármester vagy az alpolgármester mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?